Мигія на Миколаївщині увійшла до Топ-20 неймовірних сіл України

13:53, 20.06.2017
Мигія на Миколаївщині увійшла до Топ-20 неймовірних сіл України

Село Мигія вважають "маленькою Швейцарією".

Село Мигія Первомайського району Миколаївщини, яке називають столицею українського рафтингу та «маленькою Швейцарією», потрапило до двадцятки півфіналістів Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2017».

 

Про це повідомляє прес-служба Первомайської райдержадміністрації у вівторок.

 

«Наше село Мигія потрапило до півфіналу Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2017». Експертна рада конкурсу вибрала 20 півфіналістів, хоча на конкурс надійшло більше 300 заявок», - йдеться у повідомленні.

 

Зазначимо, що  до 16 липня триватиме «Неймовірний сільський автопробіг», під час якого експерти відвідають кожне з 20 сіл. А 16 липня розпочнеться фінал конкурсу. На сайті AgroPortal.ua до 16 серпня триватиме онлайн-голосування, паралельно з яким кожний член Експертної ради виставить свої оцінки селам-конкурсантам.

 

Загальний призовий фонд становить 150 тис. грн. Переможці отримають сертифікат для подальшої закупівлі необхідного для села інвентаря. Також переможець отримає унікальну можливість поїхати в Німеччину для обміну досвідом щодо розвитку самоврядування.

 

Довідка «УМ»

 

Мигія — це мальовниче село, де мешкає трохи більше двох тисяч жителів. Це одне з найвизначніших туристичних місць області. Тут збереглися унікальні природні комплекси та об'єкти, які ваблять мандрівників. Тут розташований регіональний ландшафтний парк «Гранітно-степове Побужжя».

 

Мигію ще називають столицею українського рафтингу та «маленькою Швейцарією» - за велику кількість скелястих островів посеред Південного Бугу, річкових порогів, багату флору та фауну.

 

На Мигійських порогах проводяться міжнародні змагання з плавання на байдарках та рафтах, адже байдарочна траса посідає друге місце в Україні за складністю сплавляння.  А незабаром тут біля Чорного (родонового) озера здадуть в експлуатацію швидкісний спуск крутонахиленим тросом (тролей).

 

Село Мигія має багатовікову історію. Тут виявлено поселення епохи неоліту, бронзи (VI, II тисячоліття до н. е.), скіфського періоду (V-II ст. до н. е.) і черняхівської культури (II-VI ст. н. е.). На цій території побував давньогрецький історик Геродот.

 

На початку XVIII сторіччя на місці теперішнього села було засновано запорізький зимівник.