Пожежа на Хрещатику: поліція розслідує підпал

12:41, 21.06.2017
Пожежа на Хрещатику: поліція розслідує підпал

На місці будинку Скоропадського на Хрещатику хочуть звести торгову висотку.

Поліція відкрила кримінальну провадження за фактом пожежі в історичному будинку на Хрещатику 40/1 в Києві, яка відбулася у вівторок.

 

Зокрема, слідчим відділом Шевченківського управління поліції столиці розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 194 - умисне знищення або пошкодження майна. Причини пожежі встановлять під час слідства.

 

Про це інформує прес-служба поліції Києва в середу.

 

У поліції зазначають, що лише о 21:04 рятувальники повністю ліквідували пожежу, внаслідок якої повністю знищені другий та третій поверхи приміщення центрального гастроному, а також пошкоджені перекриття будівлі і дах.

 

Водночас, колишній депутат Київради, активіст Олена Терещенко-Єскіна переконана, що причиною пожежі у будівлі колишнього центрального гастроному на Хрещатику, є підпал.

 

"Впевнена, це підпал! Те, що не вдалося зруйнувати німцям та більшовикам, зараз знищують сучасні варвари-окупанти Києва!", - написала Терещенко-Єскіна у Facebook.

 

Вона припускає, що підпал влаштували, щоб здійснити незаконну реконструкцію гастроному.

 

"Ми довго блокували протиправну реконструкцію цієї пам'ятки, заради здійснення якої і потрібна пожежа! Впевнена, шляхом підпалу пам'ятку планують просто знести! Це ми вже проходили відносно величезної купи київських історичних будинків!", - наголосила пані Терещенко-Єскіна.

 

Нагадаємо, що на думку рятувальників, після ліквідації пожежі є загроза руйнування будинку. Адже під час пожежі у вівторок згоріли будівельні матеріали, перегородки та перекриття між другим та третім поверхами та дах будівлі.

 

 

Водночас, у соцмережах нахвалюють дії рятувальників завдяки яким вогонь не перекинувся на сусідні будівлі.

 

«Пощастило, завдякі пожежникам, що вогонь не пішов вниз і не перекинувся на сусідні будівлі. Вони велики молодці! Все ще продовжують щось там працювати. Магазини та громадське харчування закриті - там напевно залило водою, дуже шкодуємо, сподіваємося господарі зможуть відновити. Перепічку здається не зачепило», й деться у дописі сусіднього кафе «Мусафір» у Facebook.

 

Як повідомляла «УМ», будинок на Хрещатику, в якому сталася пожежа, належить зареєстрованій на кіпріота компанії. Ще у 2007 міська рада виділила землю, на якій розташований будинок, для його подальшої реставрації та створення з нього торговельно-офісного центру.

 

«Фірма називається ТОВ «АБ інвестиції та розвиток» (Засновник – ГОЛДЕН РОК КЕПІТАЛ ЛТД, зареєстрована у Лондоні; а кінцевий бенефіціарний власник – кіпріот Нікос Андреа Міхалідес)».

 

Будинок є частиною вцілілого після Другої світової кварталу. Від початку тут був готель «Кане» (збудований у 1873-84), де свого часу мешкали Михайло Врубель, а також гетьман Павло Скоропадський. У радянський час тут розташувався «Центральний гастроном».