Мер Ірпеня заплатить 300 неоподатковуваних мінімумів штрафу за партійні звіти

14:56, 21.06.2017

Печерський районний суд Києва визнав винним мера Ірпеня та голову партії "Нові обличчя" Володимира Карплюка у помилках при заповненні звітів партії, яку він очолює, тому він має заплатити штраф у розмірі 300 неоподатковуваних мінімів доходів громадян.

Про це у Facebook написала голова Національного агенства з питань запобіганню корупції Наталя Корчак.

"Ще одна постанова суду по політичним партіям. Мера Ірпіня, керівника партії «Нові обличчя» Володимира Карплюка визнано винним внаслідок відсутності у звіті партії про майно, доходи, втрати і зобов’язання фінансового характеру за IV квартал 2016 року висновків незалежного зовнішнього фінансового аудиту", - повідомила Корчак.

Вона відзначила, що висновки незалежних аудиторів є обов’язковими для тих політичних сил, які приймали участь у виборах.

Закон «Про політичні партії в Україні» передбачає подання таких висновків як партіями, що отримують державне фінансування, так і партіями, які приймали участь у президентських виборах, виборах до ВРУ, чергових чи позачергових місцевих виборах, тому партія "Нові Обличчя", яку очолює Карплюк, мала виконати умови, записані у частині 3 статті 17.

"Нові обличчя" була суб’єктом виборчого процесу на позачергових виборах депутатів Коцюбинської селищної ради Київської області, які відбулись у липні 2016 року. Від партії було обрано 10 депутатів. Таким чином відповідний висновок незалежного фінансового аудиту цієї політичної сили, в рамках чинного законодавства… мав би бути невід’ємною частиною звіту партії, який був наданий НАЗК", - написала Корчак.

Корчак додала, що розмір штрафів за інкримінованими Карплюку статтями слід збільшувати.

Як відомо, згідно з даними електронної декларації, Карплюк володіє 20 земельними ділянками загальною площею близько 2 га в Бучі та Ірпені, а також сімома квартирами, три з яких – у Польщі.

У 2017 році стало відомо, що Карплюк за 901 тис гривень придбав матеріали для пам'ятника Тарасу Шевченку, який потім відмітив у електронній декларації..

За 2014 рік Карплюк задекларував 67 квартир.

У липні 2016 року Генпрокуратура обшукала помешкання мера Ірпеня .

Генпрокурор Юрій Луценко тоді заявив, що мери Бучі та Ірпеня протягом 2006-2012 років незаконно відвели у власність земельні ділянки своєму оточенню і потрібним людям з Києва. Зокрема – екс-голові ВР Ігорю Калетнику дісталося 14 га лісових угідь.