На Черкащині помер колишній народний депутат Омелян Парубок

16:21, 21.06.2017
На Черкащині помер колишній народний депутат Омелян Парубок

Омелян Парубок помер на у віці 78 років

Вчора на Черкащині помер колишній народний депутат, двічі Герой Соціалістичної праці Омелян Парубок. Йому було 78 років.

Про це «УМ» повідомили у Черкаській обласній раді.

Народився він у селянській родині у Баштечках Жашківського району. У 15 років почав працювати у місцевому колгоспі – різноробочим, потім трактористом.

Більше 30 років свого життя вирощував цукрові буряки. Разом з науковцями запровадив інтенсивну технологію вирощування цієї культури з мінімальними затратами ручної праці та коштів.

Очолювана Омеляном Никоновичем механізована ланка добивалася високих врожаїв, що сягали по 500 центнерів з одного гектара. Спочатку новаторська технологія називалася жашківською, потім черкаською, а згодом – українською. За це при житті йому становили пам’ятник у рідному селі.

З 1975 по 1986 роки Омелян Парубок обирався депутатом Верховної Ради УРСР, а у 1989-1991 – народним депутатом СРСР. Член КПРС з 1966 року, потім член КПУ.

Із здобуттям незалежності України ставав народним депутатом п’ять разів – 2-го, 3-го, 4-го, 5-го і 7-го скликань, входив до складу комісій Верховної Ради з питань аграрної політики і земельних відносин та з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, де відстоював інтереси працівників аграрного сектора економіки, сільських мешканців, простих громадян. Був переконаний, що мораторій на продаж землі в Україні стримує її розбазарювання.

У 2010-2012 роках був обраний та активно працював депутатом Черкаської обласної ради.

Омелян Парубок – кавалер трьох орденів Леніна, ордена Жовтневої революції та «Знак Пошани», він двічі Герой Соціалістичної праці, лауреат Державної премії СРСР та премії Ленінського комсомолу, «Почесний громадянин Черкащини».

Депутатський корпус Черкаської обласної ради та її виконавчий апарат висловили співчуття рідним і близьким Омеляна Парубка.