Хлібне перемир’я досі не погодили бойовики Донбасу

15:11, 23.06.2017
Хлібне перемир’я досі не погодили бойовики Донбасу

"Хлібне перемир'я" на Донбасі може не відбутися.

Бойовики терористичних ДНР і ЛНР досі не підтвердили, що виконуватимуть нещодавні домовленості Тристоронньої контактної групи у Мінську щодо так званого «хлібного перемир’я», яке передбачає запровадження режиму припинення вогню на час жнив на Донбасі з 24 червня по 31 серпня.

 

Про це сказав речник Міноборони з питань АТО Андрій Лисенко у п’ятницю.

 

"Ведуться розмови і є наміри ввести це перемир'я, але остаточного рішення і погодження поки що не досягнуто. Будемо чекати і сподіватися, що нарешті перемир'я буде дотримуватися і іншою стороною", - сказав полковник Лисенко.

 

Водночас, перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг вважає, що останні дні були позитивними в питанні домовленостей щодо режиму припинення вогню.

 

«В певному відношенні цей тиждень був відносно позитивним. Це стосується питання домовленостей та обіцянок від російських та українських генералів, які працюють при спільному центрі з контролю та координації», - сказав пан Хуг.

 

На його думку, в обох сторін є усвідомлення того, що необхідно терміново проводити зміни. Зокрема, обидва генерали висловили готовність забезпечити встановлення та дотримання локального режиму припинення вогню для проведення ремонтів на об'єктах життєзабезпечення. Також Хуг зазначив важливість досягнення у Мінську на засіданні тристоронньої контактної групи згоди сторін на запропоноване так зване хлібне перемир'я за сприяння Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

 

«Ця ініціатива була адресована спільно представниками місцевих рад з обох боків лінії зіткнення. Метою хлібного перемир'я є забезпечення можливості для фермерів зібрати врожай», - сказав Олександр Хуг.

 

І нагадав, що згідно з домовленістю у Мінську припинення вогню передбачається на більш як два місяці, починаючи з цієї суботи і до кінця серпня.

 

Нагадаємо, днями Тристороння контактна група в Мінську підтримала звернення місцевих рад Донбасу про початок так званого «хлібного перемир’я», яке передбачає дотримання режиму тиші українськими військами і російськими окупантами на час збирання врожаю на прифронтових полях.

 

За словами спецпредставника голови ОБСЄ в Україні Мартіна Сайдіка, сторонам конфлікту на сході України запропоновано тримати перемир’я для збору врожаю до кінця літа: з 24 червня до 31 серпня цього року.

 

Про конкретні гарантії безпеки ватажки терористичних ДНР і ЛНР, а також їхні ляльководи в Кремлі наразі не обмовилися жодним словом.