У Шосткінській колонії сталася масова бійка після побиття «авторитета»

14:48, 24.06.2017
У Шосткінській колонії сталася масова бійка після побиття «авторитета»

Працівники колонії №66 у Шостці виявилися безпорадними під час тюремного бунту.

Масова бійка засуджених сталася у Шосткінській виправно-трудовій колонії № 66 середнього рівня безпеки на Сумщині ще 22 червня між третьою та четвертою годинами ранку.

 

Причина: образа і побиття кримінального авторитета під час розподілу так званої «тюремної каси». В’язня, який образив і побив впливового кримінальника було вбито під час масових заворушень.

 

Про причини масового тюремного бунту лише зараз повідомив начальник відділу прокуратури Сумської області Сергій Вакула.

 

За його інформацією, заворушення сталися коли засуджені не поділили так звану «тюремну касу», й один із чотирьох в'язнів образив, а потім і побив місцевого «авторитета».

 

Останній вирішив помститися і покликав на допомогу.

 

«Картину того, як відбувалася бійка, слідчим вдалося встановити із камер відеоспостереження. Засуджений, який є «головним» серед ув'язнених, вирішив помститися і підбурив інших в'язнів. Ті за допомогою відмички вийшли зі свого житлового приміщення і пішли до іншого, де непокірні забарикадувалися в одному з приміщень. Туди для розправи прорвалися від 30 до 50 осіб. Бійка тривала годину: в хід пішли стільці та ніжки від ліжок», - повідомив пан Вакула.

 

За його словами, весь цей час працівників колонії, озброєних лише гумовими кийками, засуджені тримали в оточенні й не давали вплинути на ситуацію, а розблокували їх лише тоді, коли розправа закінчилася.

 

При цьому, бунтівні ув'язнені самі винесли на плац потерпілих на ковдрах. Троє засуджених отримали тілесні ушкодження, четвертий помер від травми голови до приїзду швидкої допомоги.

 

Загиблому, який саме й побив «авторитета», був 41 рік, він житель Білопільського району Сумської області. Він мав вийти на волю наприкінці цього року після 14-річного ув'язнення, яке відбував за вбивство чоловіка.

 

Один із потерпілих в бійці знаходиться в Шосткинської райлікарні, ще один - в медчастині виправної установи, ще двох, в тому числі й «авторитета», утримують у дисциплінарному ізоляторі.

 

Прокуратура розслідує факт загибелі засудженого, а також з'ясовує, чи були адекватними дії працівників ВТК у тій ситуації. При цьому, учасники бійки «грають в мовчанку» - не надають жодних свідчень.

 

«Спочатку було розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст. 115 (убивство) Кримінального кодексу України, яке перекваліфікували на ч. 2 ст. 121 (тяжкі тілесні ушкодження, що спричинили смерть потерпілого) ККУ. Відкрито також кримінальні провадження за ч.2 с. 343 і ч.1 ст. 345 (перешкоджання виконанню обов'язків співробітникам правоохоронного органу та погроза на адресу співробітника правоохоронних органів) ККУ. Опитані ув'язнені ніяких свідчень не дають», - зазначив Сергій Вакула.