Українським прикордонникам закидають порушення прав затриманих

15:29, 24.06.2017

Генрокуратура виявила порушення працівниками Держприкордонслужби прав затриманих за адміністративні правопорушення на кордонах і адміністративних межах України.

 

Відтак, до відповідальності притягнуто майже 80 посадовців органів охорони держкордону.

 

Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури в суботу.

 

Так, ГПУ організувала у всіх регіонах держави проведення перевірок додержання «зеленими кашкетами» вимог законодавства при застосуванні примусових заходів впливу за адміністративні правопорушення.

 

«Встановлено, що впродовж поточного року співробітниками органів Державної прикордонної служби до місць тимчасового тримання поміщено понад 300 осіб, здебільшого за вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з незаконним перетином державного кордону», - йдеться у повідомленні.

 

У прокуратурі називають найпоширеніші порушення прав людини прикордонниками під час адміністративного затримання і обмеження особистої свободи: законність  поміщення затриманих до спеціальних установ, додержання строків тримання, забезпечення належних умов, роз’яснення прав тощо.

 

До того ж, виявлено непоодинокі факти безпідставного затримання громадян України та іноземців, незаконного їх доставляння до органів охорони державного кордону і тримання без оформлення відповідних протоколів про затримання. На такі порушення реагували регіональні прокурори.

 

Крім того, органи охорони державного кордону Рівненської, Луганської та Чернівецької областей усупереч вимогам ст. 19 закону "Про Державну прикордонну службу України" своєчасно не інформують центри надання безоплатної вторинної правової допомоги про затримання осіб та їх відмову від послуг захисника.

 

"З метою поновлення конституційних прав громадян поточного року прокурорами внесено понад 30 документів прокурорського реагування, до відповідальності притягнуто майже 80 посадових осіб органів охорони державного кордону", - повідомили в прокуратурі.

 

І додають, що питання законності застосування до громадян примусових заходів, пов’язаних з обмеженням їхньої особистої свободи, перебувають на постійному контролі Генеральної прокуратури.