Росіяни вважають Сталіна, Путіна і Пушкіна найвидатнішими людьми усіх часів

12:10, 26.06.2017
Росіяни вважають Сталіна, Путіна і Пушкіна найвидатнішими людьми усіх часів

Сталін і Путін - найрейтинговіші постаті в Росії.

Росіяни вважають найвидатнішою людиною усіх часів і народів авторитарного керівника СРСР Йосипа Сталіна, а також чинного президента Росії Володимира Путіна і відомого поета Олександра Пушкіна.

 

Самі це тріо постатей посіло найвищі сходинки рейтингу, складеного "Левада-центром" на основі квітневого опитування росіян.

 

Соціологи просили росіян назвати найвидатніших людей усіх часів і народів, пропонуючи респондентам самим назвати імена. У рейтинг потрапили 20 осіб, які набрали не менше 6% згадок.

 

Сталіна назвали видатною особистістю 38% опитаних, Путін зрівнявся з Пушкіним – за обох проголосувало по 34% респондентів.

 

Першу п'ятірку замикають Володимир Ленін (32%) і Петро I (29%).

 

За ними йдуть Юрій Гагарін (20%), Лев Толстой (12%), Георгій Жуков (12%), Катерина II і Михайло Лермонтов (по 11%).

 

У другій десятці рейтингу Михайло Ломоносов, Олександр Суворов, Дмитро Менделєєв (по 10%), Наполеон I (9%), Леонід Брежнєв (8%), Альберт Ейнштейн, Сергій Єсенін, Михайло Кутузов, Ісаак Ньютон (по 7%) і Михайло Горбачов (6%).

 

 

Дослідження провели 7-10 квітня, опитавши на дому 1600 осіб від 18 років у 137 населених пунктах 48 регіонів Російської Федерації. Статистична похибка – до 3,4%.

 

У 2012 році при аналогічному опитуванні перші п'ять місць рейтингу посідали ті ж особи, але в іншому порядку: Сталін (42%), Ленін і Петро I (по 37%), Пушкін (29%) і Путін (22%).

 

У 1999 році в рейтингу лідирував Петро I, за ним йшли Ленін та Пушкін. Вже у 2003 році Пушкін "поступився" Сталіну третім місцем, а Ленін зрівнявся з Петром I в лідерах.

 

Учасники опитування самі називали імена історичних діячів і могли вказувати більше  одного варианту відповіді. Тож не дивно, що у Топ-20 потрапили переважно російські діячі політики і культури, тоді як іноземців лише троє – Наполеон, Ейнштейн і Ньютон.

 

Відтак, до цього рейтингу не варто ставитися серйозно.

 

Не дивно що публіцист Олександр Міхельсон зазначив у Facebook  з цього приводу: «А ви придивіться уважніше до цього російського опитування, де "найвидатнішим" чуваком усіх часів виявився Сталін».

 

І зауважує щодо переможців рейтингу:

1. Йосип Сталін (38 %) - чувак, який зробив колишню російську імперію мега-мілітарною потугою на кшталт тодішніх європейських капіталістичних імперій, тільки капіталізм Сталіна був набагато жорстокіший (рабовласництво, по суті).

 

2. Олександр Пушкін (34 %) - чувак, який вперше в російській поезії увів суто європейську - конкретніше, французьку - ритміку, риму й так далі.

 

3. Володимир Путін (34 %) - чувак, який усе президентство присвятив тому, щоб Росія увійшла в Захід як "рівноправний партнер" (як він це собі уявляє).

 

4. Володимир Ленін (32 %) - чувак, який реально щосили тягнув Росію навіть не в Європу, а в Захід у цілому, і все, що міг, запрозичував навіть не у німців, а в американців. Про реформи алфавіту та календаря чули? А це ж іще дрібниці.

 

5. Петро Перший (29 %). "Окно в Європу прорубіть". Навіть без коментарів.

 

«Так чьо там у ніх нащот скрєп і особой духовності?», - іронізує пан Міхельсон.