Львів, Кропивницький і Івано-Франківськ визнані найпрозорішими

20:55, 27.06.2017
Львів, Кропивницький і Івано-Франківськ визнані найпрозорішими

Львів визнано найпрозорішим містом попри сміттєвий скандал.

Міста Львів, Кропивницький і Івано-Франківськ лідирують у рейтингу сотні прозорих і відкритих міст України.

 

Рейтинг розробили аналітики Transparency International Україна й Інституту політичної освіти у рамках проекту «Розбудова прозорості у містах України».

 

"Експерти дослідили 100 найбільших міст України. За рівнем прозорості Львів набрав 59,7 балів зі 100, Кропивницький 55,96, Івано-Франківськ 54,2", - повідомив виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин.

 

За його словами, у п'ятірку лідерів також увійшли Київ і Миколаїв. Водночас він висловив жаль, що навіть лідери набрали менше 60 балів зі 100 можливих, "і це сумно".

 

Аутсайдерами виявилися Дніпро та Полтава, які набрали менше 30 балів.

 

Найменшу кількість балів отримали Новомосковськ (8), Мирноград (10), Дунаївці (11).

 

Як зазначив пан Юрчишин, низькі бали означають, що в цілому прозорість міст України залишає бажати кращого. Саме для того, щоб підвищувати показники відкритості муніципалітетів, у межах проекту буде проведено низку тренінгів та семінарів, на яких активістів, представників влади та журналістів вчитимуть найкращих практик протидії корупції на місцях.

 

Юрчишин зауважив, що нині, коли в Україні відбувається процес децентралізації, дедалі більше фінансових ресурсів іде у регіони. Якщо не збільшити рівень підзвітності на локальному рівні, є великі ризики збільшення там корупції.

 

"Тому за допомогою громадських ініціатив ми сподіваємося значно підвищити прозорість міст", - сказав він.

 

Автори дослідження заявляють, що найпрозорішою сферою в містах України є доступ і участь – рівень її прозорості цієї складає 46%.

 

«Це означає, що у багатьох містах громадськість може бути присутньою на засіданнях депутатських комісій ради без присутності депутатів. Проекти рішень міськради і порядок денний сесій оприлюднюються завчасно. Громадськість може впливати на те, як витрачається бюджет. Окрім того, існує можливість подати електронний запит або звернення», – заявляють у Transparency International Україна.

 

Дослідження проводилось у червні 2017. Експерти дослідили міста за 91 показником, який характеризує 13 сфер і галузей.

 

Зокрема, бралася до уваги інформація про роботу органів місцевої влади, доступ та участь, закупівлі, дані про житлову політику, бюджетування та контракти, гранти, виділення фінансів, соціальні послуги, кадрові питання, професійну етику та конфлікт інтересів, відомості про землекористування та будівельну політику, комунальні підприємства, комунальне майно, а також освіту.