На Черкащині через буревій до лікарів звернулися 48 людей, 17 - госпіталізовано (фото, відео)

10:12, 03.07.2017
На Черкащині через буревій до лікарів звернулися 48 людей, 17 - госпіталізовано (фото, відео)

Буревій наробив лиха на Черкащині (ДСНС у Черкаській області)

Після буревію, який пронісся Черкащиною у п’ятницю ввечері, за медичною допомогою звернулися 48 жителів області, 17 осіб, серед яких 4 дітей, наразі госпіталізовані. Стабільно важким залишається стан 10-річної дівчинки із Золотоноші, яку з черепно-мозковою травмою бригада «санітарної авіації» терміново доставила до дитячої обласної лікарні.

Як повідомили «Україні молодій» в обласному управлінні ДСНС, в зону дії негоди потрапили кілька районів області, зокрема, Золотоніський, Чорнобаївський, Драбівський, Шполянський, Уманський, Катеринопільський. Там пройшли сильні зливові дощі з шквалистим вітром, що призвело до падінням дерев, перекриття автошляхів та ліній залізничного сполучення. Значних руйнувань, крім житлових та адміністративних будівель, також зазнали об‘єкти сільськогосподарських підприємств. Були відключені 1734 трансформаторні підстанції, через що без енергопостачання залишилися 181 населений пункт області.



У Шполянському районі внаслідок негоди постраждало село Ярославка, де пошкоджені покрівлі на 8 приватних житлових будинках та на 15-ти будівлях місцевого СТОВ «Лан», загальною площею до 5 000 метрів квадратних. У селі Кононча Канівського району від поривів вітру було повалено електроопору, 20 дерев та пошкоджені повітряні лінії зв’язку, частково зруйновано покрівлю на будівлі місцевої школи.




У Золотоніському районі, зазначають рятувальники, на території зерносховища ТОВ «Нібулон», розташованому у селищі Вознесенське, вітер повалив металевий бункер для зберігання зерна, вагою 115 тонн, і «переніс» його на залізничні колії за 150 метрів станції «Пальміра» Одеської залізниці. Тож рух пасажирських та вантажних потягів там було переведено за резервною схемою, а на відрізку лінії станції Гребінка – станції імені Тараса Шевченка рух потягів було призупинено. Для проведення ремонтних робіт прибули два відновлювальних потяги Укрзалізниці і металеві конструкції були прибрані з залізничних колій.



У Ярошівці Катеринопільського району на автомобіль, у якому були двоє людей, упало дерево. Машину розтрощило вщент, люди травмовані, але, на щастя, живі. Їх доставили у лікарню.

В Уманському районі, на автошляху М-12 “Стрий-Тернопіль-Кіровоград-Знам’янка”, поблизу села Оксанине, а також у селі Богданівка, Драбівського району внаслідок шквалистого посилення вітру були повалені 62 дерева, якими було перекрито руху автотранспорту.

У Чорнобаївському районі внаслідок пошкодження газоводу від газопостачання відключено один багатоповерховий житловий будинок на 60 квартир та 38 приватних домоволодінь.




Ліквідація наслідків буревію триває третій день. За словами голови Черкаської ОДА Юрія Ткаченка, який очолює штаб по ліквідації наслідків стихійного лиха, усі служби працюють у посиленому режимі.

Всього на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації у Черкаській області було залучено 82 чоловіка особового складу, 30 офіцерів та 95 курсантів Черкаського інституту пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля і 12 одиниць техніки ДСНС. В зону проведення аварійних робіт із Черкас відправлено зведений загін укомплектований інженерною технікою та обладнанням. Роботи тривають у цілодобовому режимі.



Також у постраждалих районах працюють мобільно-оперативні групи Управління ДСНС які додатково укомплектовані психологами. В Золотоніському та Чорнобаївському районах додатково розгорнуто інженерні мобільні групи цивільного захисту.

Нині Черкащина підраховує збитки стихії. Голова ОДА спілкувався із віце-прем’єр-міністром України Геннадієм Зубком щодо спрямування коштів із держбюджету на її ліквідацію, також залучатимемо резерви обласного та місцевих бюджетів.