Лідери G20 досягли компромісу щодо Паризької кліматичної угоди

17:44, 08.07.2017
Лідери G20 досягли компромісу щодо Паризької кліматичної угоди

Лідери G20 під час саміту в Гамбурзі.

Лідери "Великої двадцятки" врахували особливу позицію США щодо кліматичних змін і прийняли фінальну декларацію саміту у Гамбурзі в суботу.

 

Текст декларації оприлюднений на сайті федерального уряду Німеччини.

 

Після певної напруженості, яка виникла вході другого дня саміту у Гамбурзі, коли США блокували фінальну декларацію через незгоду в частині клімату, лідери досягли компромісу.

 

Всі країни "двадцятки" за винятком США наголосили на незворотності Паризької кліматичної угоди і необхідності її швидкої реалізації.

 

"Ми беремо до уваги рішення США вийти з Паризької угоди. США оголосили, що негайно припинять реалізацію свого нинішнього національно визначеного внеску та підтвердили свою рішучу прихильність до підходу, який знижує викиди, одночасно підтримуючи економічне зростання та покращуючи потреби в енергетичній безпеці" - йдеться у тексті декларації.

 

За наполяганням США у тексті документу збереглася згадка про горючі корисні копалини у контексті можливості їх використання у поєднанні з відновлюваними джерелами енергії.

 

У декларації також підтверджено досягнуту домовленість в іншому питанні, яке викликало розбіжності – країни "Великої двадцятки" висловилися за відкидання протекціонізму у глобальній торгівлі.

 

Крім того, учасники саміту G20 домовилися за допомогою всіх наявних методів протистояти корупції.

 

Також країни G20 вирішили створити партнерство з Африкою, щоб сприяти створенню робочих місць та економічному зростанню в цьому регіоні. Як зазначається, це повинно посприяти боротьбі з міграцією.

 

"Наші спільні зусилля сприятимуть сталому економічному зростанню і створенню робочих місць, особливо для жінок і молоді. Це допоможе в боротьбі з проблемами бідності і нерівності, які є одними з корінних причин міграції", - йдеться в декларації.

 

Також лідери домовилися активізувати співпрацю в боротьбі проти перевізників біженців.