Полонений Віктор Агеєв підтвердив службу в російській армії та розповів, скільки платили за війну в Україні

07:58, 10.07.2017
Полонений Віктор Агеєв підтвердив службу в російській армії та розповів, скільки платили за війну в Україні

Віктор Агеєв дав інтерв'ю Андрію Цаплієнку (ТСН)

Схоплений у полон Віктор Агеєв підтвердив, що що був відправлений на схід України після підписання контракту на службу в Збройних силах РФ, а також розповів, про подвійну оплату за військові злочини.

Текстова версія інтерв'ю опублікована на сайті ТСН.

"Я військовослужбовець. Частина 65246 (розташована в місті Новочеркаськ, це полк зв'язку і навчальний центр Повітряно-космічних сил Росії - ТСН)", - повідомив Агєєв.

Він розповів, що в березні 2017 року приїхав в Ростовську область і підписав контракт на службу в збройних силах Росії. За його словами, він приїхав у свою частину, пробув там 4 дні, підписав контракт і буквально відразу був відправлений на Донбас.

"Відправлення, напевно, було. Не знаю... Я не заглиблювався. Відправили й відправили. Гроші платять, і... служба є служба", - зазначив Агєєв на питання, чому так швидко він був відправлений на Донбас.

Також він припустив, що інших російських військовослужбовців відправляли разом з ним.

"Може бути, інших відправляли, але не моїм "рейсом", тобто іншою партією, так сказати. Я їхав і Алекс (загинув у перестрілці при ліквідації ДРГ командир групи Олександр Щерба)".

Віктор Агеєв повідомив, що платили йому приблизно 38 тисяч рублів на місяць, із них 15 тисяч безпосередньо за військовий злочин - війну на території України.

Журналіст Андрій Цаплієнко поцікавився, чи розумів Агеєв, що воювати на території України - це військовий злочини, а також, що робив би схоплений у бою в полон військовий, якби отримав серйозне каліцтво. Виявилося, що він про це не задумувався та з "колегами" не обговорював.

"Одна справа, коли людина захищає свою країну на своїй території, а інша - коли вона зі зброєю їде в чужу країну. Це злочин. Ти не задумувався про це?", - запитує Андрій Цаплієнко.
"Я вже казав: я приїхав захищати братський народ", - відповідає Віктор Агеєв та додає, що виною всьому - російська пропаганда.

У розмовах із матір'ю Агеєв її обманював: казав, що в Ростовській області, а сам уже воював проти українських військ на Луганщині.

Про момент захоплення в полон Віктор Агеєв розповідає таке:

"Все сталося неочікувано. Я щойно прокинувся, мав заступати на чергування. Вийшов у туалет за огорожу будинку. І так вийшло, що в той момент подивився направо і група вже стояла за 7-10 метрів. Людей десять. Мені вже не було куди діватися. Ні зброї, нічого не схопити. А вони крикнули: "Лягай! Де зброя?". Я кажу, що немає зброї з собою. Поклали мене на землю".