Росія вигадала Малоросію задля блокування мирних переговорів

13:43, 18.07.2017
Росія вигадала Малоросію задля блокування мирних переговорів

Порошенко відреагував на російську вигадку про Малоросію під час перебування у Тбілісі.

Представник України в підгрупі з безпеки Тристоронньої контактної групи Євген Марчук вважає, що заява лідера незаконного збройного формування "ДНР" Олександра Захарченка про створення так званої "Малоросії" може паралізувати переговори Тристоронньої контактної групи у Мінську, чергове засідання якої заплановане на середу, 19 липня.

 

Про це пан Марчук сказав у коментарі вітчизняним ЗМІ у вівторок.

 

"Завтра засідання, а сьогодні - заява Захарченка - така, яка в принципі блокує взагалі переговорний процес. Завтра, який би не був порядок, чи той, що запропонувала ОБСЄ, чи ми його можемо відреагувати, то ми почнемо обговорення з цієї заяви Захарченка. Бо така заява означає, що немає про що говорити", – сказав представник України у ТКГ.

 

За словами пана Марчука, Росія намагається заблокувати Мінський процес, але хоче при цьому звинуватити в усьому Україну.

 

На його думку, альтернатива Мінському чи Нормандському формату може бути, але "проблема не у форматі, а в тому, хто і як зможе змусити Росію вивести війська з території України".

 

У свою чергу Президент України Петро Порошенко під час перебування з державним візитом у Грузії заявив, що російський проект "Новоросія" похований. Тоді як Україна відновить суверенітет над Донбасом і Кримом.

 

Так глава держави відреагував на запитання журналістів під час прес-конференції у Грузії, передає його слова речник Президента Святослав Цеголко у Twitter.

 

Крім того, Порошенко заявив, що ватажок бойовиків Захарченко не є політичною фігурою.

 

"Захарченко - не політична фігура, а маріонетка, яка транслює кремлівські заяви", - додав пан Порошенко.

 

На думку Порошенка, Росія намагається шантажувати небезпечним визнанням незалежності так званих ДНР та ЛНР за абхазьким сценарієм.

 

"Три роки весь світ не карає, а мотивує Росію сісти за стіл переговорів. Росія намагається шантажувати небезпечним визнанням незалежності так званих "донецьких та луганських республік" за абхазьким сценарієм. Але чи народ окупованої Абхазії дійсно щасливий? На мою думку, там гуманітарна катастрофа", - зазначив Президент України в присутності президента Грузії. 

 

Показово, що проти створення так званої «перехідної держави Малоросії» виступили навіть сепаратисти з терористичної ЛНР. Зокрема, сампопроголошений «голова народної ради ЛНР» Володимир Дегтяренко заявив, що їхні делегати не брали участі у відповідному з’їзді.

 

За його словами, наразі «існують великі сумніви у необхідності подібних кроків», тим більше що сепаратисти ЛНР нібито не бачать альтернативи Мінським угодам.

 

Як повідомляла «УМ», 18 липня ватажок ОРДО Олександр Захарченко запропонував замість України створити «перехідну державу Малоросію» зі столицею у Донецьку і з державним прапором Богдана Хмельницького.

 

За це фейкове утворення, за версією донецьких сепаратистів, нібито проголосували делегати з більшості регіонів України.