У Франції начальник Генштабу подав у відставку через зменшення фінансування армії

13:44, 19.07.2017
У Франції начальник Генштабу подав у відставку через зменшення фінансування армії

П'єр де Вільє пішов з посади після затяжного конфлікту з Еммануелем Макроном

Начальник генерального штабу армії Франції генерал П'єр де Вільє в середу подав у відставку через розбіжності з президентом країни Еммануелем Макрона в зв'язку з його планами щодо скорочення витрат на оборону.

Про це повідомляє видання Le Figaro.

"В нинішніх обставинах я вважаю, що я більше не в змозі забезпечувати модель армії, яка необхідна для захисту Франції та французів сьогодні і завтра", - йдеться в заяві де Вільє.

У заяві наголошується, що французький президент прийняв його відставку.

Влада Франції планує скоротити витрати на оборону в 2017 році на 850 млн євро.

Подібне рішення Макрона викликало різку критику з боку багатьох французьких воєначальників, зокрема, начальника Генштабу. Минулого тижня де Вільє попередив, що готовий піти у відставку, якщо в 2018 році французька армія знову не отримає достатньо грошей.

У той же час верхня палата парламенту, Сенат Франції, ухвалив новий законопроект про боротьбу з тероризмом, який повинен вивести Францію з режиму надзвичайного стану.

Голосування за законопроект проходило в ніч на середу, за прийняття документа проголосували 229 сенаторів, проти - 106. У жовтні законопроект розгляне нижня палата парламенту - Національні збори.

Новий закон має забезпечити умови для скасування режиму надзвичайного стану, введеного після терактів 13 листопада 2015 року. Його вже шість разів продовжували і термін його дії закінчується 1 листопада.

Новий закон зберігає за співробітниками правоохоронних органів і чиновниками особливі повноваження для боротьби з терористичною загрозою.

Під час розгляду документа близько сотні людей протестували біля будівлі парламенту з гаслами - "Надзвичайний стан, поліцейська держава!" і "Ми не відпустимо нашу свободу".