Білий дім звинуватив демократів, що вони збирали компромат на Трампа в Україні

11:57, 20.07.2017
Білий дім звинуватив демократів, що вони збирали компромат на Трампа в Україні

Дональд Трамп, Хіларі Клінтон та Росія: звинувачення у співпраці з Кремлем виходять на новий рівень

Скандал навколо контактів Дональда Трампа-молодшого з росіянами набирає обертів і отримує нове забарвлення. Президент США Дональд Трамп заявив, що йому не потрібна була допомога Росії для отримання інформації, яка могла зашкодити його суперниці на виборах 2016 року Хілларі Клінтон. Про це Трамп сказав в інтерв’ю виданню «Нью-Йорк Таймс», опублікованому 19 липня.

 

    Коментарі Трампа щодо цього питання з’явилися в час, коли старший син президента США Дональд Трамп-молодший і колишній голова виборчої кампанії 45-го американського президента Пол Манафорт погодилися 26 липня свідчити перед юридичним комітетом Сенату.

 

      Водночас президент США, щоб відвести вогонь критики від себе, зробив спробу надати справі новий оборот. Адміністрація Білого дому пішла в контратаку і заявила, що під час передвиборчої кампанії 2016 року Демократична партія США шукала контакти з Україною з метою зібрати компрометуючу інформацію на кандидата в президенти від Республіканської партії Дональда Трампа.

 

Офіційний представник Білого дому Шон Спайсер заявив, що один з активістів Демократичної партії зустрічався з чиновниками посольства України в Вашингтоні. Метою цієї зустрічі було отримання інформації про діяльність тодішнього директора передвиборчого штабу Трампа Пола Манафорта. При цьому Шон Спайсер базувався в своїх звинуваченнях на інформацію, яка і так була відома раніше з американських видань консервативного напрямку.

 

Як відомо, у Пола Манафорта давні зв’язки з Україною. Він був консультантом-політтехнологом Віктора Януковича під час президентських виборів 2010 року. А Януковичу Манафорта порекомендував олігарх Рінат Ахметов, який сам раніше користувався послугами цього американця. Після перемоги Януковича на виборах Манафорт залишився в Україні, працюючи то радником президента, то займаючись бізнесом. Саме бізнес звів його з іншим українським олігархом Дмитром Фірташем, а також з російським мільярдером Олегом Дерипаскою. Його навіть звинуватили в тому, що він допомагає олігархим відмивати гроші. Зокрема, 2011 року Юлія Тимошенко подала судовий позов до в суд Манхеттена на Манафорта та Фірташа, звинувачуючи їх у у спробі виведення з України грошей шляхом придбання нерухомості у Нью-Йорку.

 

Манафорт був директором передвиборчого штабу Трампа з травня по серпень 2016 року. Потім його звільнили, оскільки американські ЗМІ почали часто згадувати про його зв’язки з Януковичем. Повідомлення про зв’язки демократів з українським посольством вперше з’явилися в січні цього року на сайті видання «Політіко» і не викликала особливого інтересу. Але лише тепер, коли набрав обертів скандал з контактами оточення Трампа з росіянами, під час брифінгу для журналістів у Білому домі офіційний представвник Шон Спайсер, не маючи в арсеналі ніяких інших аргументів, знову витягнув на світ Божий призабуту історію і зазначив, що «таємна зустріч демократів з українською владою викликала великий інтерес».

 

У відповідь представники Демократичної партії США зазначили, що таким чином американська адміністрація намагається відволікти увагу громадськості від скандальних дій сина президента Дональда Трампа-молодшого. «Білий дім виставляє цю історію, щоб змісити забути , що у передвиборчому штабі Трампа були готові співпрацювати з ворожим до нас урядом іноземної держави, яка хотіла втрутитися у перебіг наших виборів», -- заявив конгресмен-демократ Едрієн Вотсон.