Лукашенко запевнив, що війна ніколи не прийде в Україну з Білорусі

17:06, 21.07.2017
Лукашенко запевнив, що війна ніколи не прийде в Україну з Білорусі

Петро Порошенко і Олександр Лукашенко на Банковій. (Фото прес-служби Президента України)

Президент України Петро Порошенко заявив, що вкотре отримав запевнення від президента Білорусі Олександра Лукашенка в тому, що територія Білорусі ніколи не буде використана для агресії проти України.

 

Про це Порошенко сказав під час спільної прес-конференції у Києві в п’ятницю.

 

«Сьогодні я у черговий раз отримав запевнення від вас, пане президенте, що територія дружньої Україні Республіки Білорусь ніколи не використовуватиметься для агресивних дій проти України, а українсько-білоруський кордон ніколи не буде кордоном війни. Натомість я впевнений, що він завжди буде кордоном нашої дружньої співпраці, кордоном миру», – сказав Президент України.

 

Глава держави додав, що за весь час російської агресії на Донбасі загинули 11 тисяч українських громадян.

 

Порошенко зазначив, що лише за останні два дні агресор вбив 8 українських захисників: "Провал наполегливих спроб розколоти євроатлантичну солідарність щодо України та показові успіхи української влади на шляху реформ, на жаль, агресор намагається знівелювати кривавою агонією на Донбасі".

 

У свою чергу, президент Білорусі заявив, що Україна може розраховувати на Білорусь у питанні миру і стабільності.

 

Лукашенко також заявив, що його країна в контексті врегулювання конфлікту на Донбасі і надання майданчика для переговорів зробить те, що попросять президенти України і Росії як сторони, найбільш залучені у цей конфлікт.

 

«Все, що доручать мені два президенти, більше ніж будь-хто залучені у цей конфлікт, ми, білоруси, будемо робити. Ми не претендуємо на жодні лаври. І я про це щойно сказав. Які можуть бути лаври, коли гинуть люди? Нікому жодних лаврів від цього не буде», – сказав лідер Білорусі.

 

При цьому, Олександр Лукашенко сподівається на покращення співпраці його країни з Україною.

 

"Ми далекі від колишніх досягнень українсько-білоруської співпраці, коли річний товарообіг був майже 8 мільярдів доларів. Співголови спільної міжурядової комісії запевнили нас, що впродовж двох років ми досягнемо цього рівня, а може і перевершимо", – сказав білоруський лідер.

 

Зазначимо,  президент Білорусі 20–21 липня перебуває з офіційним візитом у Києві.

 

Візит відбувається напередодні спільних білорусько-російських військових навчань «Захід-2017» 14–20 вересня, які, згідно з повідомленнями, мають «агресивний» сценарій і турбують не лише Україну, але інші країни (зокрема Польщу та держави Балтії), а також ЄС і НАТО.

 

Під час офіційної зустрічі Лукашенка і Порошенка активістка Femen  оголила бюст зі словами «Живе Білорусь!» на знак протесту проти його візиту. Також під час урочистостей втратив свідомість голова Держприкордонслужби Віктор Назаренко, якого одразу госпіталізували до лікарні.