Депутату Полякову присудили носити браслет і 304 тисячі грн застави

18:59, 21.07.2017
Депутату Полякову присудили носити браслет і 304 тисячі грн застави

Максим Поялков (праворуч) у суді.

Солом'янський суд Києва обрав депутату Максиму Полякову запобіжний захід у вигляді застави в 304 тисячі гривень у п’ятницю.

 

Також обранця зобов'язали здати закордонні паспорти, носити електронний браслет стеження, не покидати міста Київ і Умань та не спілкуватись з фігурантами провадження про вимагання і хабарництво.

 

Таким чином суд частково задовольнив клопотання Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, які просили про заставу 0,5 млн гривень.

 

Запобіжний захід діє до 19 серпня включно. Рішення суду оскарженню не підлягає.

 

Максима Полякова, як і депутата Борислава Розенблата підозрюють в отриманні коштів і лобіюванні інтересів іноземної компанії "Фуджейра", яка займається видобутком бурштину. Обидва депутати звинувачення заперечують.

 

Цікаво, що Поляков після оголошення рішення суду не зміг точно сказати журналістам, чи буде він його виконувати. Адже без дозволу на арешт обранця (якого Рада не надала) змусити його зробити це складно.

 

"Я буду робити все, що не порушує Конституцію України. Ну, ви ж бачили рішення Конституційного суду України, де чітко написано, що обмежувати народного депутата неможливо, тому що він виконує прямі функції в державі", – заявив Поляков.

 

Коли журналісти запитали, чи у Полякова є сума для застави, він порадив подивитись у його декларацію.

 

Тоді як прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Мксим Кравченко повідомив ЗМІ, що у сторони обвинувачення наразі є два варіанти, що робити у випадку, якщо народний депутат Поляков не сплатить упродовж п'яти днів визначену заставу – 304 тисячі гривень.

 

«Варіант перший – звертатися до Верховної Ради з клопотанням Генпрокурора про надання дозволу на тримання під вартою або домашній арешт. В іншому випадку ми можемо звернутися з клопотанням про збільшення розміру застави», - каже прокурор.

 

Як повідомляла «УМ», 11 липня Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності Розенблата і Полякова, але не дозволила їхній арешт.

 

Раніше депутату Бориславу Розенблату суд призначив заставу у сім мільйонів гривень, яку він обіцяє сплатити. Розенблат також вже третю добу носить електронний браслет стеження.