Рубіжне, Сєвєродонецьк і Лисичанськ святкують річницю звільнення від окупантів (фото)

14:18, 22.07.2017
Рубіжне, Сєвєродонецьк і Лисичанськ святкують річницю звільнення від окупантів (фото)

У Рубіжному святкували з патріотичним автопробігом. (Фото Луганської ОДА)

Третю річницю звільнення від російських окупантів святкують три міста Луганської області: Сєвєродонецьк, Лисичанськ та Рубіжне цими вихідними.

 

Зокрема, жителів цих міст привітав Президент Петро Порошенко у Facebook  в суботу.

 

«Вітаю жителів Сєверодонецька, Лисичанська та Рубіжного з третьою річницею звільнення від окупації. Сьогодні ми з вдячністю згадуємо тих, хто повернув мир у ці міста, хто посунув пекло на десятки кілометрів східніше і південніше та очистив від окупантів більшу частину Донбасу. Слава українським воїнам! Донбас був, є і буде українським!», - написав глава держави.

 

Зазначимо, що 19 липня 2014 року Національною гвардією та Збройними силами України було розпочато спільну операцію по звільненню стратегічно важливого транспортного вузла Лисичансько-Сєверодонецької агломерації.

 

Протягом двох днів українські воїни розташувалися в передмістях Попасної, Рубіжного та Сєвєродонецька. Рубіжне було звільнено 21 липня. Слідом за ЗСУ в місто увійшла зведена група ГУ МВС у Луганській області спільно з батальйонами міліції особливого призначення «Чернігів», «Луганськ-1» і батальйоном «Айдар».

 

Бійці Сергій Паращенко, Антон Потурайко і Тарас Симоненко встановили Державний прапор на будівлі міської ради і відділу міліції.

 

 

Відтак, мешканці Рубіжного відзначили третю річницю визволення від окупантів першими, ще у п’ятницю, 21 липня.

 

Зокрема, на вулицях міста відбувся масовий патріотичний автопробіг.

 

 

Після чого в районі залізничного вокзалу, де встановлено пам'ятний знак загиблим військовим 30-ї механізованої бригади, полеглих захисників України вшанували молебнем.

 

«Ми вдячні нашим воїнам і розділяємо сум з тими, хто втратив у цій неоголошеній війні своїх близьких. Окремо звертаюся до наших земляків, які залишилися на тимчасово непідконтрольній українській владі території – як би не було важко, боріться із загарбником. Слава Україні!» – наголосив заступник голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Філь.

 

 

У звільненні Сєвєродонецька відзначився командир окремої криворізької бригади охорони громадського порядку Нацгвардії України, полковник Олександр Радієвський, загиблий 23 липня під час бою за Лисичанськ.

 

Прикриваючи свого командира, також загинули командир батальйону підполковник Павло Сніцар і солдат Ігор Коцяр. Посмертно Олександру Радієвському присвоєно звання генерал-майора.

 

Операцію по звільненню Попасної проводив добровольчий батальйон спецпризначення Нацгвардії «Донбас». Почалася 18 липня, вона тривала до 22 липня і закінчилася повною зачищенням міста від бойовиків. При звільненні загинули троє бійців Сергій Бохонько, Костянтин Блозва та Ігор Черняк. Василь Гончаренко помер у лікарні від важких поранень.

 

24 липня від незаконних збройних формувань і прихильників «русского мира» був повністю звільнений Лисичанськ.