Полонений окупант Агєєв зустрівся з матір’ю у Старобільську

16:52, 22.07.2017
Полонений окупант Агєєв зустрівся з матір’ю у Старобільську

Світлана і Віктор Агєєви під час побачення. (Фото Павла Канигіна)

Полонений російський військовий Віктор Агєєв зустрівся з матір’ю Світланою Агєєвою з дозволу керівництва України і слідчих СБУ. Побачення відбулося в Старобільську Луганської області в суботу.

 

Про це повідомив голова Служби безпеки України Василь Грицак під час брифінгу.

 

"Наші слідчі за дорученням глави держави (Петра Порошенка – Ред.) пішли на зустріч і організували зустріч. Зустріч проходить просто зараз у Старобільську", - сказав пан  Грицак.

 

За його словами,  тим самим Україна у чергове намагається відновити процес звільнення заручників, який штучно блокують представники так званих ЛНР/ДНР, а фактично - вище російське керівництво.

 

«Мета проста - політичний тиск на Україну. Ми закликаємо матір Агеєва після зустрічі з сином звернутися до президента РФ щодо звільнення усіх українських заручників, яких утримують в ОРДЛО», - зазначив голова СБУ.

 

І додав, що станом на 22 липня, за даними СБУ на території ОРДЛО утримуються 134 особи. Крім того, йдеться про заарештованих в Криму кримських татар, а також про утримуваних на території Росії Миколу Карпюка, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Романа Сущенка.

 

«Ми сподіваємось, що мама російського контрактника Агєєва та російські журналісти  донесуть правду до громадян РФ щодо безпосередньої участі регулярних військ та кадрових військових і контрактників ЗС РФ на Донбасі.  В інтересах самих росіян зупинити "трафик цинковых гробов российских наемников", -  зазначив Василь Грицак.

 

Голова СБУ зауважив, що «саме цим ми і відрізняємося від росіян, що ми робимо кроки назустріч».

 

Водночас він поінформував, що мама Агеєва, із якою також приїхав журналіст "Новой газети" Павло Канигін, до України потрапила через Білорусь, оскільки впевненості, що їх пропустять до України російські прикордонники не було.

 

За словами Грицака, українська розвідка виявила в підрозділів бойовиків ЛНР, у якому служив Віктор Агєєв, щонайменше 15 громадян Російської Федерації.

 

Зокрема, він нагадав, що 24 червня українські розвідники виявили диверсійно-розвідувальну групу так званої 4-ої окремої мотострілецької бригади 2-го армійського корпусу ЛНР, під час бою з якими двох окупантів знищили, а чотирьох ворогів взяли у полон. За його словами, у складі цієї групи було виявлено двох громадян Росії.

 

“Це — кадровий офіцер збройних сил РФ капітан Щерба О.Ф. - вбитий, і контрактник Агєєв, взятий у полон. Встановлено, що крім Щерби та Агеєва, у складі лише однієї розвідувальної роти воюють як мінімум 15 громадян РФ, так звані “іхтамнети”, - наголосив Грицак.

 

Крім того, він зазначив, що у цьому підрозділі майже всі командні пости займають кадрові та контрактні російські військовослужбовці, і назвав деякі їх прізвища.

 

Голова СБУ підкреслив, що це лише приклад одного підрозділу, а насправді таких підрозділів багато, й пообіцяв із часом “дозовано” оприлюднювати наявні у Служби безпеки матеріали.

 

“Кожен “іхтамнєт” має стати “вонитута”, - додав Грицак.

 

За його словами, всі дані про присутність росіян на Донбасі будуть передані до Міжнародного суду ООН, позов до якого Україна ініціювала ще в січні 2017 року.

 

Нагадаємо, що полонений російський окупант Віктор Агєєв перебуває під вартою в СІЗО у Старобільську.

 

Міноборони РФ спростовує інформацію про затримання російського військового, заявляючи, що Агєєв дійсно служив у ЗС РФ, але в минулому році звільнився в запас і на службу за контрактом не зараховувався.

 

Агєєв підтвердив, що був відправлений на схід України після підписання контракту на службу в Збройних силах РФ.

 

Світлана Агєєва звернулася до Президента Порошенка із проханням звільнити сина і приїхала в Україну.