Розстріл у Дніпрі: загиблі та поранені ветерани АТО судилися з тітушками після конфлікту 9 травня

08:09, 25.07.2017
Розстріл у Дніпрі: загиблі та поранені ветерани АТО судилися з тітушками після конфлікту 9 травня

Олексій Вагнер та Максим Щука під час проходження служби в АТО (Родіон Григорян / facebook)

Під час розстрілу з автомата надвечір 24 липня у Дніпрі загинули двоє ветеранів АТО: Олексій Вагнер із 20-го батальйону 93-ї бригади та Максим Іващук "Щука", який служив у 11-му батальйоні 59 бригади, - поранення отримав відомий у місті адвокат Едмон Саакян, який служив разом із Вагнером і представляв його інтереси в судах після сутичок із проплаченими тітушками у місті 9 травня.

Про особи загиблих та пораненого адвоката повідомляє видання "Дніпроград".

Там зазначають, що поранений в живіт Саакян та його побратим встигли зробити кілька пострілів у відповідь і поранити чотирьох нападників.

Біля палати Саакяна в лікарні ім. Мечникова чергують його побратими. За словами лікарів, після хірургічного втаручання стан пораненого стабілізовано, його життю ніщо не загрожує.

У той же час поліція змінила своє першопочаткове повідомлення про конфлікт.

"Близько 20:00 до поліції надійшла інформація, що… в Шевченківському районі Дніпра чути постріли, на асфальті лежить нерухоме тіло чоловіка. Прибувши на місце події, поліцейські з’ясували: близько 19:50 невідомі під’їхали на автомобілі та з автоматичної зброї спричинили вогнепальні поранення п’ятьом громадянам, які знаходилися на літньому майданчику кафе. Після цього зловмисники зникли з місця скоєння злочину на автомобілі", – зазначено в повідомленні Національної поліції Дніпропетровської області.

Як повідомляла "УМ", спочатку правоохоронці повідомляли, що перед стріляниною була словесна перепалка між учасниками, і лише потім пролунали вистріли.

"З метою розшуку та затримання зловмисників по Дніпропетровській області введений оперативний план «Сирена». На розшук та затримання зловмисників задіяні всі підрозділи правоохоронців", – продовжили повідомлення у поліції.

Видання ZN.ua повідомило, що за інформацією їх джерела в правоохоронних органах, причиною стрілянини стали кримінальні розбірки.

"Бандитські розбірки за борги. Дві бригади. Одна "Наріка" (кримінальний авторитет Олександр Налекрешвілі (Петровський), - ред. ZN.ua). Набили стрілку. Поряд ресторан "Наріка". 20 хвилин "терли" і почали стріляти. Два трупи", - процитувало видання слова свого джерела.

Микола Колесник, депутат Криворізької міськради та ветеран АТО, спростовує інформацію про кримінальні розбірки.

"З приводу стрілянини в Центрі Дніпра. Не було ніяких "обоюдних" разборок озброєних угрупувань. З машини вийшло тіло і відстрілялось з автомата по АТОшніках, потім сіло в автівку та поїхало геть. Знаю точно що загинув хлопець з 20-ки, та важко поранили Эдмонд Саакян, теж з 20-ки. Крайній раз бачився з ним на брифінгу, в УВС області, вони були в робочій групі по 9-му травня ім. Вілкула", - написав Микола Колесник у Facebook.

У коментарях до цього посту в соцмережі називають також іншу можливу причину.



Один із очевидців повідомляє, що стрілянині таки передував словесний конфлікт, а стріляли із різних видів зброї. Він підтверджує, що компанія АТОвців мала травматичні пістолети та встигла зробити вистріли.




Видання "Дніпроград" повідомляє, один із нападників затриманий. Він звернувся до лікарні із кульовими пораненнями живота, там його і спіймали правоохоронці. Про затримання інших нападників не повідомляється. 

Начальник кримінальної поліції Дніпропетровської області Олег Грозь в ефірі "9 каналу" заявив, що причиною конфлікту стали виключно економічні інтереси.

"Цей конфлікт - виключно економічні інтереси двох сторін: з боку Саакяна (поранений адвокат Едмонд Саакян, - ред.) і його брата і другої сторони, яку ми зараз встановлюємо", - сказав Олег Грозь.

За словами Грозя, стрілянина велася з автомату і пістолетів.

Він зазначив, що серед нападників теж є поранені, яким зараз надається медична допомога. За інформацією очільника кримінальної поліції, стрілянина сталася після запланованої зустрічі двох сторін.

"Вони зустрічалися, розмовляли з нападниками. І після бесіди був напад", - розповів Грозь.




Нагадаємо, що 9 травня в Дніпрі біля монумента Слави відбулися зіткнення. Після вимоги проукраїнських активістів прибрати політичну і заборонену законом символіку - георгіївські стрічки, комуністичні прапори і т.д., група молодиків, які прийшли до пам'ятника в колоні з нардепом "Опоблока" Олександром Вілкулом, атакувала активістів і воїнів АТО. 14 осіб, в тому числі 6 співробітників Нацполіції, були травмовані в результаті зіткнень.


Деяких тітушок активісти у соцмережах ідентифікували раніше, ніж правоохоронці своїми методами. Після того, як справа набула резонансу, нападників-тітушок почали затримувати. Ветерани АТО, які стали жертвами агресивних молодиків, вимагають знайти організаторів-"спонсорів" конфлікту, інколи називаючи ім’я Олександра Вілкула, який начебто підкупив та зібрав тітушок 9 травня у Дніпрі, народного депутата навіть допитували у цій справі.

Після конфлікту 9 травня в Дніпрі мер Борис Філатов призначив нового начальника муніципальної поліції. Ним став Андрій Ткаченко, колишній командир "Беркута", який командував спецпризначинцями під час Революції Гідності та пройшов люстрацію. Заміна ветерана АТО Кирила Харахулаха на "беркутівця" Андрія Ткаченка викликала обурення у соцмережах.