У Тернополі археологи проводять розкопки біля бастіонів за підтримки Євросоюзу

15:31, 25.07.2017
У Тернополі археологи проводять розкопки біля бастіонів за підтримки Євросоюзу

Початок археологічних розкопок біля Тернопільського замку. (Наталія Турчин)

В Тернополі розпочалися безпрецедентні археологічні розкопки, які відразу опинилися в епіцентрі уваги не лише через історичну важливість, а й через те, що ведуться в найпопулярнішій відпочинковій зоні обласного центру – неподалік легендарного ставу, поряд з будівлею колишнього замку.

Власне розкопати бастіони останнього, давно сховані під товстим шаром землі, і запланували ініціатори дослідження – міська рада та громадська організація "City Project", які, беручи участь у проекті прикордонного співробітництва Євросоюзу, сподіваються одержати кошти на реконструкцію частини історичного центру Тернополя.

Виконуються ж роботи силами студентів історичного факультету Тернопільського педагогічного університету та волонтерів з числа громадських активістів під керівництвом фахівців державного підприємства «Подільська археологія» та обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини.

Як повідомив журналістам керівник згаданої ГО "City Project" Андрій Кір, наразі учасники розкопок знімають верхній шар ґрунту, а після того, коли вже докопаються до залишків старовинних бастіонів чи буде виявлено якісь цікаві знахідки – почнеться більш «ювелірна» робота з детальним описом та внесенням всього знайденого у відповідний каталог.

За попередніми розрахунками археологічні роботи вестимуться впродовж кількох тижнів, і фахівці зацікавлені завершити їх якомога швидше через те, що місце розкопок являє собою крутий земляний схил, тож часті цього літа зливи можуть серйозно зашкодити.

За словами директора Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини Марини Ягодинської, в центрі Тернополя фактично ніколи не проводилися серйозні наукові розкопки, тож археологи очікують багато цікавих відкриттів, в тому числі і таких, які можуть посунути назад у часі саму дату заснування міста.

Після території, прилеглої до колишнього замку, копатимуть також біля трьох старовинних храмів центральної частини міста, зокрема, греко-католицького Архикатедрального собору, де шукатимуть вхід у старовинну підземну церкву, яка знаходиться приблизно під приміщенням нинішньої обласної прокуратури.

Дуже ймовірно, що в ході робіт з’явиться і нова важлива інформація про унікальні тернопільські підземелля. А всі виявлені знахідки увійдуть до експозиції музею міста, який планують створити незабаром. Це, як і нинішні археологічні розкопки, є одним із пунктів «Програми збереження культурної спадщини міста Тернополя на 2017-2020 роки», представленої у міськраді навесні.