До людей — байдуже: окупанти лишили без води і світла 60 тисяч мешканців Донбасу

28.07.2017
Україна повністю відімкнула окупований Донбас від своїх електромереж через багатомільйонну заборгованість за раніше спожиті комунальні послуги.
 
Нині економічна блокада самопроголошених республік у Донецькій та Луганській областях розширилася через тотальні неплатежі населення за електрику.
 
Більше двох років ані копійки грошей до бюджету України за світло та воду з окупованих територій цих областей не надходило.
 
Через відсутність електропостачання у багатьох містах на Донбасі пропала ще й вода у кранах, адже автоматично відключилися водонапірні башти.
 
У Лисичанську, Рубіжному, Кремінному, Старобільському та Попасній пройшли так звані «брудні бунти» — люди вимагали повернути їм цивілізовані умови життя.
 
У цілому понад 60 тисяч мешканців Донбасу залишилися у літню спеку без води та електроенергії.
 
У вкрай складних умовах змушені працювати медики та вчителі 30 профільних установ на Донбасі.
 
Тим часом повноважний представник РФ у контактній групі з урегулювання ситуації на сході України Борис Гризлов пояснив, що люди, які проживають на тимчасово окупованих територіях, просто не мають можливості оплатити послуги Україні.
 
Цю інформацію спростував заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука, який нагадав про те, що це питання обговорювалося у Мінську багаторазово.
 
«Розробити механізм проведення розрахунків можна було ще рік тому, — вважає Георгій Тука. — Однак усі прохання України просто ігнорувалися. Мені відомо, що мешканці Донбасу таки робили платежі за комунальні послуги на рахунки самопроголошеній владі. Однак до України ці гроші з якихось дивних причин так i не надійшли. Борги за електроенергію ростуть, отож ми пішли на цей непопулярний крок, щоб змусити самопроголошену владу на Донбасі хоч якось реагувати на наші вимоги».
 
Відзначимо, що представники окупаційної влади на Донбасі раніше заявляли, що через відключення електрики мирне населення фактично не постраждає.
 
Передбачалося, що нестача перекриється за рахунок електроенергії, яка виробляється місцевими станціями, та надходитиме з території Російської Федерації.
 
Однак реальність виявилася печальною: на людей просто не звертають уваги.
 
Нагадаємо, що раніше через борги за поставлену Українською стороною електроенергію було припинено енергопостачання окупованій частині Луганської області.
 
За словами міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика, енергопостачання окупованої частини Луганщини відновлять відразу ж, як тільки надійдуть платежі.
 
Станом на початок липня поточного року заборгованість окупованих територій у зоні АТО на Донбасі за українську електроенергію становили майже чотири мільярди гривень.