Австрія не може видати Фірташа США через зволікання Іспанії

19:48, 31.07.2017
Австрія не може видати Фірташа США через зволікання Іспанії

Екстрадиції Дмитра Фірташа бажають як США, так і Іспанія.

Австрія наразі не може видати українського мільярдера Дмитра Фірташа Сполученим Штатам Америки через ордер на його арешт, виданий Іспанією. Водночас американські прокурори наполягають на екстрадиції оліграха, називаючи його "загрозою для США".

 

Про це пише у своїй публікації Deutsche Welle у понеділок.

 

Видання нагадує, що в Іспанії Фірташа вважають головою злочинного угруповання, яке займалося відмиванням грошей, і вимагають його екстрадиції. Тим часом США вже три роки домагаються екстрадиції Фірташа, звинувачуючи його у корупції.

 

"Після рішення Вищого земельного суду Відня, який у лютому дозволив екстрадицію до США, іспанський ордер є єдиною причиною, чому Дмитро Фірташ ще не у Сполучених Штатах. Адже у разі, коли існують два паралельні запити на екстрадицію від різних країн, рішення, кому видавати підозрюваного, ухвалює міністр юстиції. Однак спершу він має дочекатися рішення суду щодо екстрадиції - як щодо запиту однієї країни, так і щодо іншої. Але якщо судове рішення щодо екстрадиції Фірташа до США вже є, то суд в іспанській справі ще навіть не починався", - йдеться у повідомленні.

 

Як зазначається, замість двох місяців, відведених європейським законодавством на розгляд ордерів з інших країн ЄС, іспанський ордер на Фірташа залишається без судового розгляду вже вісім місяців.

 

Так, у квітні Земельний суд Відня направив іспанським колегам запит з проханням надати додаткову інформацію щодо обставин злочину, в якому підозрюють Фірташа. Утім, відтоді з Іспанії не надійшло жодної відповіді, повідомили DW в австрійському суді.

 

Нещодавно австрійська сторона через Європейське відомство з питань співпраці у сфері юстиції - Eurojust - подала Іспанії заяву з вимогою термінової відповіді. "Відповіді на заяву про терміновість справи немає. У вересні ми подамо ще одну заяву", - повідомила DW речниця суду.

 

Натомість у 21-му Місцевому загальному суді Барселони, який у листопаді минулого року видав ордер на арешт Фірташа, відмовилися коментувати причини зволікання.

 

"Тим часом перспективи справи за підозрою у відмиванні грошей стають дедалі туманнішими", - пише видання. Зокрема, наприкінці червня Іспанія скасувала Європейський ордер на арешт Хареса Юссефа, якого слідчі у Барселоні вважали правою рукою Фірташа в "очолюваній ним злочинній організації".

 

Юссеф, як і Фірташ, багато років мешкає у Відні. Як повідомили DW у Земельному суді Відня, ордер скасували після того, як Юссеф відвідав Барселону і надав суду роз'яснення щодо обставин справи. Йшлося про походження грошей, за які здійснювалися операції з нерухомістю.

 

"Ордер на арешт був відкликаний щойно мій підзахисний надав роз'яснення іспанським правоохоронцям", - підтвердив адвокат Юссефа Клаус Айнедтер. Адвокати Фірташа і його речник не відповіли на запитання DW щодо подальшої долі іспанської справи.

 

Швидкої екстрадиції Фірташа до США не очікують і за океаном, йдеться також у публікації.

 

"Департамент юстиції звернувся до суду в Чикаго з проханням відтермінувати винесення рішення про припустимість чи неприпустимість кримінального переслідування українця у Сполучених Штатах до моменту екстрадиції обвинуваченого. Попередньо рішення очікувалося наприкінці серпня. Однак до цього моменту, переконані слідчі, Фірташ не буде переданий США. Не лише з огляду на зволікання Іспанії, але й через те, що олігарх анонсував скаргу на рішення про екстрадицію до Конституційного суду Австрії", - пише DW.

 

Як відомо, три роки тому суд у Чикаго видав ордер на арешт Фірташа. Справа проти олігарха стосується імовірного підкупу чиновників в Індії для отримання дозволів на видобуток титану. США вважають, що Фірташ очолював злочинне угруповання, яке нелегально прагнуло здобути ліцензії на видобуток титану і давав особисті доручення на підкуп чиновників і фальсифікацію документів.

 

Українського олігарха затримали в Австрії в березні 2014 року на запит американських слідчих, але випустили під заставу у 125 мільйонів євро.

 

США звинувачує Фірташа у дачі хабара розміром 18,5 мільйонів доларів за ліцензію на розробку титанових родовищ у Індії поза конкурсом. Олігарху загрожує до 50 років тюрми і конфіскація всіх активів.