Україна позиватиметься до Росії через будівництво Керченського мосту

09:02, 02.08.2017
Україна позиватиметься до Росії через будівництво Керченського мосту

Будівництво Керченського моста завдає збитків портам Бердянська і Маріуполя.

Введення Росією обмежень по судноплавству через Керченський канал в зв'язку з будівництвом моста призводить до збитків українських портів і буде оскаржене в суді.

 

Про це заявив заступник міністра інфраструктури України Юрій Лавренюк під час зустрічі з профспілками морських і річкових портів у вівторок, передає прес-служба відомства.

 

"Міністерство юстиції в рамках наявних судових позовів проти Росії виділяє проблему перекриття Керченського каналу і введення обмежень по судноплавству. Зараз готується позов і рахуються збитки недоотриманих коштів Маріупольським і Бердянським торговими портами", - зазначив він.

 

Пан Лавренюк додав, що проблема будівництва Керченського порту, на якій акцентували увагу профспілки Бердянського порту, зараз вирішується спільно з Міністерством закордонних справ, Радою національної безпеки і оборони.

 

Заступник міністра також повідомив, що Мінінфраструктури ініціює зменшення нормативів відрахування держпідприємствами частини чистого прибутку до держбюджету з 75% до 50%, щоб більше коштів направляти на розвиток і оновлення інфраструктури.

 

"Це глобальне, політичне і складне питання, але ми його обов'язково вирішимо", - сказав заступник міністра.

 

Він також повідомив, що Міністерство інфраструктури ініціює зменшення нормативів відрахування державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями частини чистого прибутку до державного бюджету з 75 до 50 відсотків.

 

Зазначимо, через будівництво окупантами Керченського мосту міністерство транспорту РФ сумарно на 23 доби (в серпні-вересні 2017 року) хоче заборонити судноплавство в протоці в акваторії його судноплавної частини Керч-Єнікальського каналу для встановлення на опори прогонових арок мосту. Крім того, після будівництва моста частина судів не зможе проходити через Керченську протоку через занадто велику осадку.