Михеїл Саакашвілі поїхав з Польщі в Литву

14:29, 08.08.2017
Михеїл Саакашвілі поїхав з Польщі в Литву

Позбавлений українського громадянства екс-глава Одеської обласної державної адміністрації Михеїл Саакашвілі виїхав з Польщі до столиці Литви, Вільнюса. 
 
Саакашвілі заявив, що не претендує на литовське громадянство.
 
"Ні, я повинен повернути українське громадянство, воно було відібране нелегально. Багато українців обурені і відчули б себе покинутими, якщо я за них не боротимуся", – заявив Саакашвілі.
 
Раніше євродепутат від Литви Пятрас Ауштрявічюс пропонував надати Саакашвілі литовське громадянство після позбавлення його паспорта України. Саакашвілі зазначив, що він може подорожувати, оскільки у нього є український паспорт, і пообіцяв захищати свої права на українське громадянство в судах.
 
Сьогодні у другій половині дня Саакашвілі планує відбути з Вільнюса.
 
ТПерший заступник голови української Держприкордонслужби Василь Серватюк у Києві заявив, що при спробі перетнути український кордон прикордонники вилучать у Міхеіла Саакашвілі паспорт громадянина України і не впустять його до країни.
 
"Указ президента України і доручення Державної міграційної служби України до Державної прикордонної служби є", – сказав Серватюк під час спілкування з активістами партії Саакашвілі "Рух Нових сил".
 
"В указі і дорученні відповідні документи визнано недійсними і нам доручено, що в разі виявлення таких документів вони вилучаються, складаються відповідні документи і передаються в Державну міграційну службу", – пояснив Серватюк.
 
Серватюк зазначив, що у Сакашвілі вилучать паспорт і нададуть довідку про його вилучення, після цього у нього не буде права для перетину кордону.
 
Як повідомляла "УМ",  26 липня стало відомо, що колишнього губернатора Одеської області Міхеїла Саакашвілі позбавили громадянства України, коли той перебував у США.
 
Підставою для позбавлення громадянтва стало те, що у документах, які Саакашвілі заповнював перед отриманням українського громадянства, він вказав, що не перебуває під слідством в Україні або за її межами, в той час, як на території Грузії колишній президент був заочно арештований.
 
У той же час, як стверджують в партії Саакашвілі "Рух нових сил", його позбавили українського громадянства через те, що грузинська прокуратура звинувачує його в розтраті коштів на поїздку до Праги на похорон Вацлава Гавела.