Окупантів Криму притягнуть до відповідальності через переслідування корінних народів

16:35, 10.08.2017

Українські прокурори готють доказову базу для міжнародних судів, щоб притягнути  до відповідальності за переслідування корінних народів окупаційну владу півострова Крим.

 

Про проблематику корінних народів Криму говорили під час «круглого столу» в місті Мелітополь Запорізької області.

 

«Дуже важливо, щоб Україна разом з усією світовою спільнотою шукала шляхи вирішення проблем корінних народів, - впевнений історик Віктор Гудзь. - Караїми та кримчаки – це важлива частина окупованого півострова Крим. На жаль, їх в Україні залишилося дуже небагато. Караїмів - буквально кілька десятків у Криму та ще одна громада у місті Мелітополь. Та й кримчаків також можна назвати зникаючим народом. Про долю кримських татар у нас набагато більше інформації, хоча в основному це трагічні сторінки історії. Починаючи з найпершої анексії, у 1783 році, кримські татари втратили значну частину свого народу. При тому, що державність кримських татар існувала понад три століття, своєю єдиною Батьківщиною вони вважають Крим».

 

У Міжнародний день корінних народів світу українська влада нагадала про переслідування мешканців анексованого Росією Кримського півострова за етнічною та національною ознаками.

 

Відкрите звернення від імені прокуратури Автономної республіки Крим, адресовано всім мешканцям півострова. У ньому стверджується, що «прокуратурою автономної республіки Крим докладаються значні зусилля для залучення до відповідальності осіб, винних в окупації півострова та тих, хто свідомо порушує основоположні права громадян на півострові».

 

У зверненні прокуратури Автономної Республіки Крим від 9 серпня йдеться про те, що вже четвертий рік поспіль окупаційна влада чинить систематичні та масштабні порушення прав людини на території автономної республіки Крим і міста Севастополя.

 

Кримські прокурори підкреслюють, що «такі порушення стосуються, у першу чергу, прав корінних народів. Порушується право на їх вільний розвиток на своїй землі, освіту рідною мовою та свободу віросповідання.

 

За словами прокурора АР Крим Гюндуз Мамедова, працівники прокуратури АР Крим готють доказову базу для міжнародних судів з тим, щоб притягнути до відповідальності окупаційну владу півострова Крим та  працівників правоохоронних органів.