"Південмаш" спростував провокацію щодо співпраці з КНДР

18:46, 14.08.2017

Український завод "Південмаш" заявляє, що факти, викладені в публікації NYT про можливу причетність підприємства до успішного запуску ракет КНДР, не відповідають дійсності.

 

Про це йдеться у заяві "Південмашу", оприлюдненій у Дніпрі в понеділок.

 

"Південмаш", вважає, що стаття The New York Times має відверто провокаційний характер і заснована на некомпетентній "експертній" думці.

 

Так, на підприємстві вказують, що завод не тільки не є основним виробником ракет для РФ, але і взагалі не постачає до РФ ані ракети, ані їх деталі та складальні одиниці, у тому числі, ракетні двигуни.

 

Припущення авторів публікації та процитованого ними "експерта" щодо можливого ​​зв'язку України з прогресом КНДР у розвитку ракетних технологій, як вказується у заяві, не мають відношення до реальності.

 

"Південмаш" ніколи раніше не мав і не має зараз ніякого зв'язку з північнокорейськими ракетними програмами космічного чи оборонного характеру. Ракети та ракетні комплекси військового призначення за часів незалежності України нами не випускалися і не випускаються", - заявили у прес-службі заводу.

 

Там вказують, що єдиний серійний двигун, що постачається в останні роки на експорт (РД-843 в Італію для європейської ракети-носія "Вега"), призначений для запуску та роботи в умовах відкритого космосу та за своїми характеристиками (у тому числі, за силою тяги) непридатний для використання в балістичних ракетах військового призначення.

 

"Південмаш", як державне підприємство, повністю дотримується вимог Режиму контролю за ракетними технологіями, учасником якого є Україна з 1998 року (фактично – з 1995 року)", - сказано у заяві.

 

Як повідомляла «УМ», американське видання The New York Times опублікувало статтю, в якій вказує, що успіх запусків ракет Північною Кореєю став можливий через закупівлі на «чорному» ринку двигунів, можливо, з українського заводу "Південмаш".

 

Видання пише, що Північна Корея намагалась шість років тому викрасти ракетні таємниці щодо українських ракетних комплексів і нещодавно спробувала знову.

 

Секретар РНБО України Олександр Турчинов заявив, що Україна не постачала ракетні двигуни та будь-які ракетні технології до Північної Кореї, а поява відповідних публікацій в іноземних ЗМІ є пропагандистською кампанією російських спецслужб.