У Мінфіні планують, що в 2018 році лише 25% студентів отримуватимуть стипендії «за оцінки»

16.08.2017
У Мінфіні планують, що в 2018 році лише 25% студентів отримуватимуть стипендії «за оцінки»

Не так давно закінчилася гаряча вступна кампанія у вищі навчальні заклади України, й новоспечені студенти в найближчому майбутньому зіткнуться з дещо новим підходом держави до їхнiх намагань отримати необхідні фахові знання.
 
Як розповів заступник міністра фінансів України Сергій Марченко, ще з початку року розпочато політику щодо спрямування стипендіальних фондів саме для підтримки тих, хто їх найбільше заслуговує або потребує.
 
Із цією метою  розділено стипендіальні фонди на дві складові: створено окремі бюджетні програми (академічні та соціальні стипендії).
 
Соціальні стипендії почало адмініструвати Міністерство соцполітики, а академічні — Міністерство освіти. Наступним кроком  стало зменшення отримувачів стипендій (адже до 2017 року 70% студентів отримували «бюджетні» стипендії).
 
«На сьогодні порядок виплат стипендій дозволяє мотивувати кращих. Бо мотивація отримати стипендію змінює взагалі філософію й мислення студентів. І якщо це нецікаво студентам 3-4 курсів, які вже отримували стипендії — вони «бунтують» і не розуміють, чому вони їх втрачають, то для студентів першого курсу — це прекрасна й зрозуміла чітка мотивація, що їм робити далі, аби отримувати стипендію», — наголосив пан Марченко. 
 
Зауважимо, що в 2017 році кількість стипендіатів зменшено до 40-45%, у 2018-му Міністерство фінансів ініціює скорочення кількості студентів-отримувачів академічних стипендій до 25%, а в 2020 році залишиться лише 15% «щасливчиків».
 
Щоправда, Мінфін не планує зменшувати саму стипендію, а навпаки — збирається її підвищувати! Планується, що при 15% академічних стипендіатів її розмір буде на рівні мінімальної зарплатні чи прожиткового мінімуму.
 
(Нагадаємо, що з наступного року — прожитковий мінімум становитиме 1700 грн., а мінімальна зарплата — 3723 грн).
 
Як додає Сергій Марченко, у результаті дискусій iз Міносвіти з’ясувалося, що впродовж усього попереднього часу був певний надлишок коштів, виділених на академічні стипендії... І раніше за рахунок студентів виші вирішували власні проблеми.
 
«Зараз таке неможливо, адже це окрема бюджетна програма, і якщо кошти не використовуються на стипендії, то ти не зможеш їх використати на інші цілі (погашення заборгованості за енергоносії тощо)», — оптимістично запевнив заступник міністра фінансів. 
 
Чи втілять у життя «революційні» нововведення — у першу чергу залежить від Міносвіти, але на них наполягатиме Мінфін — зауважили у відомстві. Що ж, можливо, ці реформації вплинуть на фахову підготовку майбутніх молодих спеціалістів в усіх галузях.