Спостерігачі ОБСЄ знайшли російських військових на окупованому Донбасі

16:36, 15.08.2017
Спостерігачі ОБСЄ знайшли російських військових на окупованому Донбасі

Олександр Хуг прокоментував звинувачення у тому, що спостерігачі не помічають російських військових на Донбасі (Главред.info)

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ фіксувала на окупованій частині Донбасу осіб, які представлялися російськими військовими, а також військових, що носили знаки розрізнення російської армії, тому не можна звинувачувати спостерігачів у "сліпоті".

Таку заяву зробив на брифінгу перший заступник голови СММ ОБСЄ Олександр Хуг, відповідаючи на питання журналіста, чи є російські найманці в ОРДЛО, інформує Liga.net.

"Ми звітуємо тільки про те, що бачимо. Ми бачили відзнаки Російської Федерації та інших держав", - зазначив Хуг.

За його словами, спостерігачі спілкувалися з людьми, які сказали, що вони є військовими із Росії.

"Ми бачили окремі одиниці зброї, засоби радіоелектронної боротьби (російські, - Liga.net). Але висновки не належать до наших повноважень. Ми покликані фіксувати, то, що бачимо", - сказав Хуг.

Він назвав звинувачення ОБСЄ в тому, що спостерігачі не все помічають, необгрунтованими.

"Ті, хто стверджує, що місія сліпа, це не тому, що ми не моніторимо, а тому, що нам не дають спостерігати", - наголосив Олександр Хуг.

Відповідаючи на питання про те, яку роль має російський склад місії і чи варто їм довіряти, Хуг підкреслив: "Ми відкриті в контексті публікації якісного і кількісного складу місії. Звіти пишуться не однією людиною. Патрулі завжди складаються з представників різних держав. Звіти пишуться всіма членами патруля. Це спрямовано на те, що дві пари очей бачать краще, ніж одна".

Перший заступник голови СММ ОБСЄ додав, що він сам зі Швейцарії, хоча це не впливає на об’єктивність його роботи.

"Моя країна не дає мені рекомендації, як я повинен працювати. У мене є інструкції від ОБСЄ щодо своєї роботи. Всі співробітники, більше 300 чоловік, підписують кодекс поведінки. У ньому передбачені і зобов'язання щодо об'єктивності їх роботи", - сказав Хуг.

Перший заступник голови уточнив, що найбільше в місії спостерігачів з ЄС, США.

"Громадян Росії тільки 35 осіб", - прокоментував звинувачення в тому, що місію заполонили росіяни, Олександр Хуг.