Атака вогню: у чотирьох областях України вирували масштабні пожежі

22.08.2017
На території Миколаївської, Житомирської та Київської областей вигоріло понад 150 гектарів лісу. А в Дніпрі «червоний півень» розгулював у місті.
 
Найкритичнiша ситуація склалася у Дніпрі, де рятувальники були змушені вперше за 20 років застосували авіацію з метою гасіння пожежі.
 
Понад шістнадцять тонн води вогнеборцям довелося скинути просто на охоплені вогнем склади вторинної сировини.
 
Вони 17 годин поспіль мужньо приборкували вогонь у місті-мільйоннику. Пожежа зруйнувала десятиметрові гори макулатури, гуми та пластику.
 
Дим i жахливий сморід миттєво накрили будинки, які розташовані неподалік від зони пожежі. Крім того, на складах почали вибухати балони з киснем та газом пропан.
 
Оскільки територія підприємства виявилася погано забезпечена водою, пожежникам довелося прокладати довгі рукави від епіцентру пожежі до машин iз водою, що стояли на безпечній відстані від вогню.
 
— Повітряну авіацію нам довелося використовувати з тієї причини, що посилати людей до епіцентру сильної пожежі було б відвертим злочином, — розповів заступник керівника ГУ ДСНС у Дніпропетровській області Олександр Шевченко. — Вода, яка надходила з повітря, допомогла збити високу температуру, охолодити ангари та ефективно збити найбільший вогонь.
 
Територія бази вторсировини вигоріла повністю, разом з адміністративними будівлями, ангарами та шістьма вантажними машинами.
 
Однак рятувальникам вдалося врятувати та захистити життя місцевих мешканців від руйнівного впливу вогню.
 
Другим за масштабом епіцентром надзвичайних подій стала межа між Житомирською областю та республікою Білорусь.
 
Пожежа спалахнула на території Поліського заповідника та за добу збільшилася в розмірах удвічі. Гасити вогонь бійці ДСНС почали біля села Майдан із застосуванням авіації та спеціальної техніки.
 
Рятувальникам довелося гасити ліси ще й на півдні України. Так, на Миколаївщині вигоріло понад 50 гектарів лісу, а от на Херсонщині пожежникам удалося локалізувати вогонь на території у півтора кілометра.
 
В обох випадках гасити лісові пожежі допомагали вертольоти та спеціально обладнані літаки. Повітряна авіація довела свою ефективність: погасили все за рекордно короткий термін.
 
А під Києвом під час руху загорівся вантажний потяг: вогонь перекинувся на вагони з хімічними та мінеральними добривами.
 
Як розповіли спеціалісти прес-служби ДСНС у Київській області, гасити загоряння на залізничній станції «Клавдієве» допомагали добровольці чергового караулу 58-го ППП селища Клавдієве-Тарасове.
 
Вогонь повністю знищив одинадцять мішків iз хімічними добривами, проте на цьому його руйнівна сила закінчилася. Вогнеборці швидко загасили вагон поїзда, що загорівся.