Наступного тижня назвуть український фільм, який боротиметься за «Оскар»

23.08.2017
Український Оскарівський комітет завершив приймати заявки для участі у відборі на висунення фільму від України на ювілейну 90-ту премію «Оскар» Американської академії кінематографічних мистецтв і наук у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою».
 
За право представляти нашу країну, за інформацією Спілки кінематографістів, змагаються загалом вісім українських стрічок: «Війна химер» (реж. Анастасія Старожицька, Марія Старожицька, «МашКіно», неігровий фільм), «Dzidzio Контрабас» (реж. Олег Борщевський, «Солар Медіа Ентертейнмент»), «Жива» (реж. Тарас Химич, «Інверт Пікчерз»), «Рівень чорного» (реж. Валентин Васянович, «Гармата Фільм») та чотири фільми, зняті за фінансової підтримки Держкіно: «Микита Кожум’яка» (реж. Манук Депоян, «Панама Гран Прі», анімаційний), «Стрімголов» (реж. Марина Степанська, «Інсайт Медіа», «Тато Фільм»), «Червоний» (реж. Заза Буадзе, «Інсайт Медіа», Одеська кіностудія) і «Чужа молитва» (реж. Ахтем Сеітаблаєв, «Ідас Фільм»).
 
Засідання Українського Оскарівського комітету та офіційне оголошення фільму, висунутого від України на премію «Оскар» у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою», відбудеться 29 серпня.
 
Нагадаємо, «Оскар» — найпрестижніша кінематографічна нагорода у США, яку присуджують у багатьох номінаціях. Вручається з 1929 року Американською академією кіномистецтва, створеною Луїсом Маєром з кіностудії Metro-Goldwyn-Mayer у 1927-му. Приз — статуетка лицаря з мечем, який стоїть на кінобобіні з п’ятьма спицями, що символізують 5 кінопрофесій — актори, сценаристи, режисери, продюсери та техніки.