Військовий парад у Києві відкрили прапорами УНР (фото)

12:16, 24.08.2017
Військовий парад у Києві відкрили прапорами УНР (фото)

Прапори УНР на Хрещатику під час параду на День Незалежності

Військовий парад із нагоди 26-ї річниці з Дня проголошення Незалежності України відкрили прапороносці, які пройшли Хрещатиком зі стягами Української Народної Республіки.

По Хрещатику пронесли стяги полку імені Богдана Хмельницького та 3-ї Залізної стрілецької дивізії армії УНР.
 


Полк Богдана Хмельницького був сформований у травні 1917 року, а в липні зазнав перих втрат у боротьбі за незалежність України із російським агресором. Прапор цього підрозділу української армії у 100-ту річницю проголошення незалежності УНР, став першим, який побачили глядачі параду у колоні військових, які марширували по головній вулиці столиці.



Бойовий прапор 3-ї Залізної стрілецької дивізії Армії УНР став єдиним, що зберігся до 26-ї річниці проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року.

Знамено передав незалежній Україні перший Патріарх Всієї України-Руси УПЦ Київського патріархату Мстислав (в миру – Степан Скрипник), який у часи УНР служив у Третій Залізній дивізії та був племінником Симона Петлюри.



"Рівно 25 років тому державний центр (уряд) УНР в екзилі передав першому президенту незалежної України Леоніду Кравчуку символи влади УНР, і проголосив сучасну Україну її правонаступницею", – наголосив напередодні Петро Порошенко з нагоди урочистого підняння синьо-жовтого стягу на Майдані Незалежності.

Під час урочистостей зведений духовий оркестр виконував запорізький марш для урочистих військових подій, написаний композитором Миколою Лисенком, який використовувала Армія Української Народної Республіки.




Загалом у параді взяли участь близько 4,5 тисяч військовослужбовців представників Збройних сил України, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, співробітників Національної поліції України. Пішим маршем пройшли 3100 осіб, серед них резервісти Збройних сил та ветерани АТО. І ще півтисячі учасників – музиканти військових оркестрів. Військовий парад прийняв Міністр оборони України генерал Степан Полторак.

Цього року військова техніка не їхала Хрещатиком. Натомість її виставили для загального огляду. Як зазначив Петро Порошенко, це зробили для того щоб усі охочі до 27 серпня могли оглянути новітнє українське озброєння.

Під час урочистостей Петро Порошенко вручив нагороди: зірку Героя України отримали - лейтенант Олександр Тарасюк та капітан Євген Лоскут посмертно (нагороду вручили його матері та сину)

"Я впевнений у нашій армії. Вона в кращій формі, ніж будь-коли. Але попереду ще багато роботи зі зміцнення та модернізації до стандартів НАТО", - сказав петро Порошенко під час урочистостей.

В урочистих заходах з нагоди святкування взяли участь близько 10 підрозділів з різних країн (Великої Британії, Грузії, Канади, Литви, Молдови, Польщі, США, а також знаменні групи Латвії, Румунії, Естонії), 9 із яких – члени Північноатлантичного Альянсу також братимуть участь у параді. На урочистості запрошені закордонні партнери, представники оборонних відомств і 11 делегацій Міністерств оборони країн-партнерів (Грузії, Литви, Латвії, Молдови, Польщі, Румунії, Туреччини, Чорногорії, Естонії, США та Великої Британії).