У Львові вдвічі підняли ціни на вивіз сміття

16:15, 01.09.2017
У Львові вдвічі підняли ціни на вивіз сміття

У Львові сміття стало менше, але тарифи виросли (Факти - ICTV)

У Львові вартість з 1 вересня споживачі будуть змушені платити за вивезення сміття вдвічі більше.

Про те, що зростуть тарифи, попереджали комунальники та чиновники, бо сміття будуть сортувати.

Ініціатороми підвищення тарифів були міські перевізники твердих побутових відходів.

"Замість 70 коп. за 1 м2 житлової площі львів’яни платитимуть приблизно 1,40 грн. Залежно від перевізників, що вивозять сміття у різних районах міста, ця сума може змінюватись, однак в середньому тарифи на вивезення сміття зростають вдвіч", - інформує Zaxid.net.

Ініціаторами підвищення тарифів є міські перевізники, які називають чинні тарифи «економічно не обґрунтованими». Як пояснював вчора ZAXID.NET директор департаменту розвитку і експлуатації ЖКГ Львівської ОДА Назарій Романчук, ці зміни були подані у міську раду ще до передачі ЛОДА функцій з вивозу сміття.

У серпні Львівська міська рада затвердила збільшення тарифів на вивезення сміття. Згідно з рішенням виконкому, тарифи на вивезення сміття для населення збільшили до 719-803 грн за тонну. Ціна залежатиме від перевізника, який працює у тому чи іншому районі.

Відтак, найнижча вартість вивозу сміття є у ЛКП «Львівспецкомунтранс» (719,9 грн за тонну), ТзОВ «Санком-Львів» (742,9 грн), ТзОВ «Спецавтотранс-Львів» (755,3 грн), ТзОВ «АВЕ Львів» (785,9 грн). Вартість вивезення ТПВ приватними компаніями «Грінера» та «ДВ-Екосвіт» відрізняється приблизно на одну гривню (803,7 грн та 802 грн відповідно).

Тарифи на вивезння сміття зростуть також для бюджетних установ (від 753 до 842 грн за тонну ТПВ) та для юридичних осіб.

Нагадаємо, що після пожежі на Грибовицькому полігоні ТПВ, львівське сміття почали вивозити по всій країні. Поступово проблема із відходами переросла в політичну площину, бо мер Львова Андрій Садовий повідомляв, що влада заборонила всім полігонам в Україні приймати львівське сміття. Він шукав різні способи вирішення проблеми: від вивезення сміття в Чорнобилььску зону до будівництва французького сміттєпереробного заводу.

Пік кризи із львівським сміттям припав на червень, коли відходи із міста взагалі перестали вивозити, а депутати від "Самопомочі" голодували під Адміністрацією Президента.

Після цього вивозити сміття зі Львова почала обласна влада. Поступово місто очистили від сотень тон сміття, яким мешканці особливо засмічених імкрорайонів вже почали перекривати вулиці.