Порошенко порадив Саакашвілі також прорвати кордон Грузії

13:55, 11.09.2017
Порошенко порадив Саакашвілі також прорвати кордон Грузії

У 2015 році Петро Порошенко вітав Міхеїла Саакашвілі зі вступом на посаду голови Одеської ОДА (РБК-Україна)

Петро Порошенко прокоментував ситуацію із перетином кордону Міхеїлом Саакашвілі та порадив йому з таким же завзяттям проривати кордон до Грузії.

Про це Президент сказав під час виступу в Національному медичному університеті імені Богомольця на нараді з питань сільської медицини.

"Я сподіваюся що цей пан (Саакашвілі – ред.) буде так само із таким же завзяттям буде пробиватися в Грузію як і він намагався потрапити в Україну", - цитує Президента "Українська правда".

При цьому Петро Порошенко наголосив, що позбавив Міхеїла Саакашвілі громадянства ще у липні, але він до судів не звертався.

"26 липня я видав указ, яким припинив громадянство пана Саакашвілі на підставі подання органу центральної виконавчої влади Державної міграційної служби, де були чітко передані в адміністрацію президента перевірені ними факти фальсифікації і подання недостовірної інформації при отриманні громадянства", - сказав Порошенко, додавши, що він як президент не міг прийняти іншого рішення.

За його словами Саакашвілі міг оскаржити це рішення у Вищому адміністративному суді.

"Я безумовно виконаю будь-яке рішення суду. Не подобається рішення українських судів є Європейський суд з прав людини. Це правова площина. Пройшло більше півтора місяці. Ніхто до суду не подавав, ні представники, ні направили відповідне звернення поштою", - сказав Порошенко.

"Замість цього скоєно злочин, бо є конституційний принцип недоторканості державного кордону. Це питання національної безпеки держави. І мені байдуже хто порушує держаний кордон: чи бойовики на сході, чи політикани на заході. Має бути чітка правова юридична відповідальність", - додав він.

За словами Порошенка прикордонники вчинили правильно не застосувавши зброю, хоча мали на це право.

"Не дали розбурхати конфлікт в середині країни, чого ці політикани добивалися. Зараз, на моє переконання, це (прорив Саакашвілі – ред.) справа правоохоронних органів і вони почали діяти. Залишимо політику політикам, злочини – правоохоронцям, прокуратурі, суду", - сказав Порошенко.

Нагадаємо, Міхеїл Саакашвілі отримав українське громадянство 29 травня 2015 року за день до призначення головою Одеської облдержадміністрації. Більш ніж за рік, у листопаді 2016 року Міхеїл Саакашвілі звинуватив Петра Порошенка в корупції та подав у відставку.

Після цього Саакашвілі неодноразово звинувачував у корупції українських високопосадовців, займаючись формуванням свого політичного проекту за назвою "Рух нових сил".

26 липня Петро Порошенко своїм указом позбавив Міхеїла Саакашвілі громадянства України. Підставою стало те, що Саакашвілі при заповненні документів нібито приховав факт кримінального переслідування в Грузії. В цей час Саакашвілі перебував у США, а потім за українськими документами подорожував Європою. 10 вересня він у супроводі прихильників прибув до України. За це тепер його хочуть притягти до відповідальності за статтями Кримінального кодексу про нелегальний перетин кордону.