Рада безпеки ООН розширила санкції проти Північної Кореї за ракетні випробування

07:35, 12.09.2017
Рада безпеки ООН розширила санкції проти Північної Кореї за ракетні випробування

Радбез ООН ввів нові санкції проти КНДР

Рада безпеки ООН розширила санкції проти Північної Кореї через те, що ця країна неодноразово проводила навчальні запуски балістичних ракет в сторону Японії та, за заявами місцевих високопосадовців, випробувала водневу бомбу.

Про це повідомляє Reuters.

Санкціями обмежили Північну Корею в експорті текстилю та імпорті сирої нафти.

Початковий проект санкцій був послаблений, відзначає видання.

Нагадаємо, Північна Корея заявила про випробування водневої бомби. Те, що КНДР випробовувала надпотужну зброю може свідчити землетрус, який зафіксували після вибуху.

За даними Південної Кореї, потужність заряду, можливо, склала до 100 кілотонн. Це приблизно в чотири-п'ять разів сильніше, ніж ядерна бомба, скинута на японське місто Нагасакі в 1945 році під час Другої світової війни.

Reuters нагадує, що таке випробування - шосте з 2006 року.

Постійний представник США при ООН Ніккі Хейлі коментуючи випробування Пхеньяном водневої бомби заявила, що Рада безпеки ООН має прийняти "найсильніші санкції" щодо Північної Кореї.

Вона підкреслила, що тільки найсильніші санкції можуть зупинити північнокорейського лідера Кім Чен Ина, який "просить війни".

КНДР також неодноразово запускала балістичні ракети в бік виключної економічної зони Японії. Під час останніх випробувань такої зброї японцям радили спуститися до бомбосховищ.

Видання The New York Times навіть поширило інформацію, що до постачання ракет в Північну Корею може бути причетна Україна. Секретар РНБО Олександр Турчинов спростував такі закиди, а Президент Петро Порошенко запросив авторів публікації до України, щоб вони могли пересвідчитися у хибності таких даних.

Випробування зброї кожного разу засуджувалися світовою спільнотою.

Президент США Дональд Трамп заявив, що його країна готова задіяти ядерні можливості, щоб захистити себе і своїх союзників від ядерних і ракетних провокацій КНДР. Раніше він заявляв, що надасть Японії "багато мільярдів" на зброю для захисту від північнокорейського сусіда.