Євросоюз закликає Україну не підривати довіру до судової реформи

18:25, 12.09.2017

Входження до складу Верховного суду України осіб із «заплямованою репутацією» може підірвати довіру до судової реформи в Україні загалом.

 

Про це йдеться у заяві представництва ЄС в Україні на сторінці у Facebook  у вівторок.

 

«Призначення хоча б кількох суддів із заплямованою репутацією може підірвати довіру до всієї реформи. Створення нового Верховного Суду є унікальною можливістю відновити довіру суспільства до судової системи, яку Україна не може упустити», – йдеться у повідомленні.

 

У Представництві ЄС заявили, що очікують остаточного рішення Вищої ради правосуддя щодо призначення нового складу суддів Верховного суду вже найближчим часом. Адже "це дає Україні історичну можливість вивести судову реформу в країні на новий рівень".

 

«ЄС уважно слідкував за процесом відбору та надав значну підтримку в цьому питанні. Тепер Вища рада правосуддя відповідає за призначення суддями лише тих кандидатів, чия доброчесність, незалежність, а також професійність є безсумнівними. Такі високі вимоги можуть привести до того, що цього року будуть заповнені не всі з передбачених 120 місць», – додали у європейському представництві.

 

Також в ЄС порадили Україні зважити на наслідки у разі призначення кандидатів, проти яких є негативні рекомендації Громадської ради доброчесності.

 

Зауважимо, що конкурс у новий Верховний суд почався 7 листопада 2016 року. 28 липня цього року Вища кваліфікаційна комісія суддів оприлюднила переможців конкурсу на посаду суддів нового Верховного суду.

 

Відповідно до законодавства, після цього Вища рада правосуддя розглядає рекомендації ВККС і вносить Президентові України подання про призначення судді на посаду. За результатами розгляду рекомендацій ВРП може вирішити внести подання про призначення на посаду судді або відмовити у внесенні подання.

 

Втім, щоб обрані судді почали працювати, їх має бути не менше ніж 65 – це кількість, за якої Верховний суд стає повноважним. Далі вони мусять зібратися на пленум і з того моменту почнеться робота.

 

У громадській організації «Центр протидії корупції» раніше повідомили, що зі 120 відібраних ВККС кандидатів до чотирьох касаційних судів у складі Верховного суду більше, ніж третина мали негативний висновок Громадської ради доброчесності