Росія пропонувала США нормалізувати відносини на своїх умовах

12:00, 13.09.2017

Президент Росії Володимир Путін направляв свого дипломата до Держдепу США для передачі плану нормалізації відносин між обома країнами. Але план так і не було узгоджено сторонами.

 

Сталося це на третьому місяці президентства Дональда Трампа.

 

Про це йдеться у документі, отриманому BuzzFeed News  у середу.

 

"Цей документ являє собою не що інше, як "дорожню карту" для повномасштабної нормалізації американсько-російських відносин", - сказав віце-президент з досліджень Фонду Карнегі за міжнародний мир Ендрю Вайс.

 

Як зазначається, пропозиція Кремля складалася з негайного відновлення дипломатичних, військових та розвідувальних каналів, які "розірвалися" через військове втручання Росії в Україну та Сирію.

 

Планувалося, що до квітня спецпредставник президента Росії з кібербезпеки Андрій Крутских мав зустрітися з американськими колегами для консультацій з "інформаційної безпеки". До травня країни повинні були провести "спеціальні консультації" щодо війни в Афганістані, Ірані, Україні та денуклеаризації Корейського півострова, пише видання.

 

Також Росія пропонувала провести зустрічі глав ЦРУ, ФБР, Ради нацбезпеки, Пентагону з російськими колегами, і відновити канали, "закриті" за часів президентства Барака Обами.

 

Як повідомляється, документ розкриває невисловлену пропозицію Москви про те, що Трамп не приділятиме багато уваги ймовірному втручанню Росії в американські вибори в 2016 році.

 

"Він (документ - Ред.) просто ігнорує все, що змушувало відносини погіршуватися, і прикидається, що втручання у вибори (США - Ред.) і криза в Україні ніколи не відбувалися", - сказала колишній співробітник національної розвідки під час правління Джорджа Буша Анджела Стент, яка також розглянула документ.

 

Видання зазначає, що на сьогоднішній день тільки невелика частина із запропонованих планом зустрічей відбулася, і багато переговорів навряд чи вже будуть проведені, оскільки Росія і США знаходяться в стадії дипломатичного конфлікту.

 

Посольство Росії в Вашингтоні відмовилося обговорювати цей документ.

 

"Ми не коментуємо закриті двосторонні переговори, які є звичайною дипломатичною практикою", - зазначили в посольстві РФ.

 

Чиновники в Білому домі і Держдепартаменті відмовилися сказати, хто доставив документ, але не заперечували його справжність.