Путін «встав не з тієї ноги» з ідеєю про миротворців Донбасу

12:25, 16.09.2017

Російська ініціатива про введення миротворців ООН у зону військового конфлікту на Донбасі є привабливою зовні, але небезпечною.

 

Про це заявив державний секретар у справах Європи та Америки МЗС Великої Британії Алан Дункан під час форуму Ялтинської європейської стратегії (YES) у суботу.

 

"Щодо цієї ініціативи – вочевидь, з ідеєю про миротворців ООН Путін просто встав не з тієї ноги. Зовні вона виглядає досить привабливо, але це не зовсім так. Тут проблема, як і з іншими ініціативами, що Росія вносить в ООН. Адже ця ініціатива не веде до зняття порушень міжнародного права. Навпаки – вона лише має заморозити наявні порушення", - наголосив пан Дункан.

 

На уточнююче запитання, чому таку ініціативу підтримують у МЗС Німеччини, британський дипломат пожартував, що завжди готовий до дискусій із німецькими колегами, "особливо – за вечерею".

 

«Дуже важливо тут не потрапити в якусь пастку, хоча насправді пропозицію зроблено так, що вона спокушає більше, ніж мала б. Тому ми повинні дуже обережно підходити до цього, щоб нас не ввели в оману, що ООН заморозить проблему, яку ми маємо вирішити», - наголосив Дункан.

 

Він зазначив, що наразі в Нью-Йорку «дуже багато чого відбувається» стосовно обговорення питання миротворців, тому він не хоче категорично висловлюватися в той момент, коли ще обговорюються деталі.Нагадаємо, колишній посол США в ООН Джон Болтон вважає, що введення миротворців на Донбас може привести до заморожування конфлікту і не допоможе відновити контроль України над усією своєю територією.

 

Тоді як колишній держсекретар США Джон Керрі вважає, що ідею введення миротворців ООН в зону конфлікту на Донбасі, яку несподівано підтримав Володимир Путін, необхідно ретельно юридично проаналізувати.