На Кінбурнській косі через браконьєрів масово гинуть дельфіни

20.09.2017
На Кінбурнській косі через браконьєрів масово гинуть дельфіни

На тілах дельфінів видно сліди від лопастей гвинтів.

Екологічну катастрофу зафіксували науковці Миколаївщини: пляжі Кінбурнської коси усіяні трупами мертвих дельфінів.
 
За попередніми висновками співробітників правоохоронних органів, масовий мор ссавців спровокований розгулом браконьєрів.
 
На тілах убитих дельфінів знайшли відбитки лопастей моторів швидкохідних човнів.
 
«Тіла дельфінів просто розрубані навпіл, — розповіла очевидець надзвичайної події Галина Плачинда. — Знівечені частини ссавців розкидані по пляжах Кінбурнської коси на відстані понад десять кілометрів».
 
Директор парку «Білобережжя Святослава» Юрій Козловський підтвердив інформацію про те, що дельфіни гинуть через свою довірливість.
 
Коли браконьєри на човнах близько підпливають до берега, вони припливають для супроводу цих суден і гинуть під гвинтами моторів.
 
Як відомо, ще 25 років тому на територіях заповідних земель Миколаївщини було побудовано експериментальне мідієво-устричне підприємство.
 
Після розвалу СРСР завод, який повинен був виробляти консерви з морепродуктів, захопили рейдери.
 
А згодом ці покинуті цехи «легалізували» браконьєри, які курирують креветковий бізнес у Миколаївській області.
 
Досить часто дельфіни гинуть, заплутавшись у сітках браконьєрів, які орудують на територіях півдня України.
 
Так, улітку нинішнього року вчені в Одеській області зафіксували загибель семи дельфінів, ще десять червонокнижних ссавців загинули на Херсонщині, й ось зараз — масовий мор дельфінів-афалін на Кінбурнській косі.
 
Співробітники прес-служби Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України розповіли, що найчастіше з браконьєрами стикаються прикордонники, які несуть службу в акваторії Чорного моря.
 
Кількість «диких» рибалок зростає з кожним роком через те, що люди не можуть оплатити повний пакет дозвільних документів та вважають, що вигідніше промишляти нелегально.
 
Тільки у 2017 році на Кінбурні правоохоронці затримали цілу групу браконьєрів, які виловили 42 тисячі крабів та креветок на загальну суму понад п’ять мільйонів гривень.
 
«Найчастіше зустрічаємо браконьєрів у гирлі Циганське річки Дунай, неподалік територій заповідника, — розповів командир корабля «Аметист» Євген Чіков. — Тільки за один рейд ми вилучили два кілометри сіток та понад двадцять заборонених знарядь лову. Сума збитків, завданих природі України, перевищила 700 тисяч гривень».
 
Прикордонники розповіли, що живих риб цінних порід вони завжди випускають у море, а от тіла загиблих дельфінів передають представникам Дунайського біосферного заповідника та ветеринарного підрозділу для проведення експертизи та захоронення.