Полторак відсторонив скандального головного військового психіатра Друзя

11:47, 20.09.2017
Полторак відсторонив скандального головного військового психіатра Друзя

Психіатр Олег Друзь розповідає про "скритого ворога". (Фото з ФБ-сторінки Мартіна Бреста)

Міністр оборони Степан Полторак відсторонив від посади начальника клініки психіатрії Головного військового клінічного госпіталя полковника Олега Друзя після його слів про потенційні психологічні загрози для колишніх учасників АТО.

 

Про це генерал армії Степан Полторак написав на своїй сторінці Facebook  у середу.

 

"Щойно прийняв рішення про відсторонення від посади начальника клініки психіатрії Національного військово-медичного клінічного центру "Головний військовий клінічний госпіталь" полковника Олега Друзя у зв'язку з незадовільним виконанням службових обов'язків та призначив службове розслідування", - зазначив пан Полторак.

 

Зауважимо, що позавчора, 18 вересня, один з демобілізованих бійців АТО Мартін Брест написав пост у Facebook, в якому зазначив: "Головний псіхіатр МОУ, начальник клиники психіатрії полковник Друзь Олег Васильович сьогодні на "комітеті з питань охорони здоров'я" заявив (прочитав з власної презентації), що 93% участників АТО є потенційною загрозою для суспільства ("скритий ворог"). За його словами, 93% нас - проблемні, і нас треба лікувати".

 

Це викликало обурення інших ветеранів АТО у соцмережах.

 

19 вересня в одному з видань з'явився блог волонтерів "Повернись Живим" з текстом, в якому вони звинуватили Друзя в тому, що "полковник з Міністерства оборони вважає 98% учасників АТО "потенційною загрозою для суспільства".

 

Під час виступу Друзя на круглому столі Комітету Ради з питань охорони здоров'я, де головною темою були психологічна реабілітація учасників АТО і зменшення кількості самогубств суїциду серед демобілізованих військових він заявив: "Як свідчить міжнародний досвід, учасники бойових дій після повернення до мирного життя можуть стати загрозою як для власних сімей, так і для всього суспільства".

 

І додав: "За статистикою, 98% з них потребують кваліфікованої підтримки та потребують кваліфікованої підтримки  і допомоги внаслідок дії бойових стрес-факторів. Розлади характеризуються високим рівнем конфліктності, підвищеною агресією, низькою працездатністю, загостренням і розвитком хронічних захворювань, алкоголізмом, асоціальною поведінкою, підвищенням рівня суіцидів, скороченням тривалості життя".

 

За спиною Друзя демонстрували слайди, де було зазначено, що 93% бійців "соромляться або перешкоджають прояву психічних проблем". При цьому над пірамідою зазначається – "це скритий ворог".

 

Полковник Друзь також зазнав скандальної «слави» у травні 2017 року, коли його затримували за підозрою в отриманні хабара.

 

"52 тис. грн за довідку про неможливість проходження військової служби! Саме стільки, як з'ясувалося, зажадав від одного з військовослужбовців начальник клініки психіатрії Головного військово-медичного госпіталю Міноборони України й одночасно головний психіатр Міністерства оборони України, якого "на гарячому" затримали слідчі прокуратури Києва спільно із СБУ", – повідомляла 16 травня у Facebook прес-секретар прокуратури Києва Надія Максимець.

 

Утім, до сьогоднішнього дня полковник Друзь продовжував перебувати на посаді головного психіатра Міноборони.