Євроконтроль хоче заборонити польоти до Харкова, Дніпра і Запоріжжя

15:40, 21.09.2017
Євроконтроль хоче заборонити польоти до Харкова, Дніпра і Запоріжжя

Літаки з-за кордону можуть перестати приземлятися у тьрох великих українських аеропортах

Європейське агенство авіаційної безпеки хоч заборонити міжнародні рейси до аеропортів Харкова , Дніпра та Запоріжжя з міркувань безпеки.

Про це повідомляє "Новое время" з посиланням на "Українські новини".

За інформацією компанії Нью Системс АМ, що управляє міжнародним аеропортом Харків, до Державної авіаційної служби України від Європейського агентства авіаційної безпеки (EASA) надійшов проект бюлетеня, яким вводяться обмеження на авіаційний рух до даних аеропортів.

Зокрема, в ньому визнаються небезпечними польоти в межах Дніпропетровського району.

Керівництво Харківського аеропорту звернулося за допомогою до Харківської міськради, а керівництво міста просить Прем6єр-міністра Володимира Гройсмана відреагувати на ситуацію щодо обмежень на авіаційний рух у східній частині України.

Міська влада просить уряд не допустити закриття повітряного простору над Харковом, обмежившись діючими заборонами на польоти над зоною проведення антитерористичної операції.

"У разі прийняття даного документа авіасполучення між Харковом та іншими країнами буде припинено, таким чином, Харків виявиться в авіаційній ізоляції. Слобожанщина може стати непривабливим регіоном для іноземних інвесторів, також суттєво ускладняться ділові поїздки представників локального бізнесу, що зробить серйозний негативний вплив на економічне становище центральній і східній частин України", - йдеться в зверненні.

Депутати відзначили, що наслідками прийняття подібного документа може стати припинення роботи Харківського аеропорту і суміжних підприємств, а також пунктів прикордонного і митного контролю, в яких задіяно близько 1,5 тис. осіб.

У зв'язку з цим Харківська міська рада звернулася до Гройсмана з проханням винести рішення цього питання на вищий державний рівень і звернутися до EASA з проханням не вводити даний документ в дію, обмежившись діючими заборонами на польоти над зоною проведення антитерористичної операції.

"Ми отримали проект інформаційного бюлетеня і беремо участь в консультації із зацікавленими відомствами для розробки офіційної позиції України з цього питання", - прокоментувала ситуацію прес-служба відомства.

У відомстві підкреслили, що даний проект бюлетня не є остаточною версією документа і буде доопрацьовуватися.

Нагадаємо, що в лютому 2016 року EASA підтвердило готовність Украероруху гарантувати належний рівень безпеки повітряного руху за 2-ма маршрутами над Чорним морем.

У квітні 2014 року Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль) заборонила авіапольоти в аеропорти Сімферополя та Севастополя.

У липні 2014 Євроконтроль заборонив польоти над зоною проведення АТО.