Суд над Януковичем: Державний адвокат заявив відвід суддям, які не пустили його пообідати

18:00, 21.09.2017

Адвокат Максим Герасько, якого держава призначила для захисту Віктора Януковича в суді про державну зраду, оголосив відвід суддям, які, за словами адвоката, порушили його право на обідню перерву.

Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на "Українські новини".

Під час засідання в Оболонському районному суді близько 16:40 адвокат заявив, що хоче їсти, і зажадав оголосити перерву на 1 годину.

Головуючий суддя Владислав Дев'ятко зазначив, що засідання суду почалося о 14:00, тобто після обідньої перерви, тому підстав для перерви немає.

Герасько наголосив, що відсутність обіду є порушенням його трудових прав.

Після цього суддя Дев'ятко заявив, що готовий надати захиснику час для обіду, якщо він погодиться попрацювати після закінчення робочого дня, тобто після 18:00.

Герасько відхилив цю пропозицію і заявив відвід суду.

О 16:50 суд пішов до нарадчої кімнати для розгляду цього клопотання, а після повернення відхилив відвід судді Дев'ятку.

Далі Максим Герасько заявив ще один відвід - іншому судді з колегії Максиму Титову.

На думку адвоката, Титов є упередженим, тому що ніяк не реагував на попередні клопотання захисника.

О 17:20 суд пішов до нарадчої кімнати для вирішення питання про відвід.

Оболонський райсуд Києва 20 вересня продовжив розгляд по суті справи за обвинуваченням екс-президента Віктора Януковича в державній зраді.

Адвокат Максим Герасько, якого надала Януковичу держава Україна, попросив більше часу для ознайомлення з матеріалами справи, однак суд відмовив йому в клопотанні. Максим Герасько став державним захисником Віктора Януковича після того, як його попередник Віталій Мешечок взяв відвід.

Як відомо, 5 липня Янукович оголосив, що не бажає брати участь в ініційованому Україною судовому процесі у справі про державну зраду і відкликає з суду своїх найнятих адвокатів.

Віктор Янукович звинувачується в Україні в скоєнні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27 (мова йде про поплічника як одного з категорій співучасника злочину), ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків; передбачає позбавлення волі на термін від 7 до 12 років), ч. 1 ст. 111 (державна зрада, передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 15 років), ч. 2 ст. 437 (ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій, передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 15 років) КК України