Пожежа в таборі «Вікторія»: директор табору не знайшов 1,5 тисячі гривень на місяць для сигналізації

09:16, 22.09.2017
Пожежа в таборі «Вікторія»: директор табору не знайшов 1,5 тисячі гривень на місяць для сигналізації

Табір "Вікторія" відкрили після реконструкції у червні 2017 року (Думская)

Вартість обслуговування протипожежної сигналізації в таборі "Вікторія" в Одесі складала півтори тисячі гривень на місяць. Директор табору Петрос Саркісян не захотів підписувати договір на обслуговування.

Про це для ТСН розповів директор компанії "Укртехбезпека" Ігор Жуков.

Система у дерев'яних будиночках табору включала по два димові датчики на кожну кімнату та ручне увімкнення тривоги. Сигналізатор дає звук потужністю понад 100 децибелів – він розбудив би навіть жителів сусідніх з табором будинків. Однак встановлена система не працювала, бо договір так і не було підписано, ідеться в сюжеті.

"Я особисто підходив до директора табору для того, щоби заключити з ним договір на технічне обслуговування і пожежне спостереження, на що отримав відповідь, що в табору немає грошей, треба визначатися, хто буде оплачувати", - каже директор компанії "Укртехбезпека" Ігор Жуков.

Роботи з монтажу системи були проведені півтора роки тому, але "Вікторія" так і не надала згоду на головне – обслуговування сигналізації.

Саме тому, твердить Жуков, датчики почали видавати помилки та безпричинно спрацьовувати, дошкуляючи дітям та дорослим – після чого систему взагалі вимкнули.

"Я так розумію, діти бешкетували, натискали на кнопочки, верещала сигналізація – це, природно, комусь заважало, приходили відключали сигналізацію", - припускає директор "Укртехбезпеки".

Вогнезахисна суміш, якою обробляли дерев'яні будиночки, була належної якості – про це свідчить висновок дослідно-випробувальної лабораторії. Однак в агресивному середовищі біля моря обробку мали б проводити двічі на рік, твердить Жуков. І знову посилається на директора табору, котрий відмовився від цього.

"Я попереджав про це директора табору, говорив йому про те, щоби він забив у бюджет гроші на проведення повторної обробки", - твердить директор профільного підприємства.

Нагадаємо, 15 вересня пожежа в одеському муніципальному таборі "Вікторія" забрала життя трьох дівчаток. Їх обвуглені тіла до 21 вересня ідентифіковували експерти.

Пожежа, ймовірно, спалахнула в дерев’яних будиночках через проблеми із електропроводкою.

Директора табору Петроса Саркісяна та виховательку, яка відповідала за пожежну безпеку, арештували. Вони зараз перебувають у СІЗО.

Через підозри в корупції при реконструкції табору "Вікторія" під мерією Одеси зібрався мітинг. Активісти спробували зайти в будівлю міськради, але їм на заваді стала муніципальна охорона. Сутички зупиняли сльозогінним газом. Національна Гвардія та поліцейські. Наступного дня, 17 вересня, мер Одеси Геннадій Труханов зустрівся з родичами дітей, що були в таборі "Вікторія" та пообіцяв грошову компенсацію сім’ям загиблих дітей.