На Харківщині розкопали культовий курган на приватному обійсті (фото)

18:26, 22.09.2017
На Харківщині розкопали культовий курган на приватному обійсті (фото)

Курган-храм у Люботині довелося розкопувати фактично на городах людей.

Археологи розкопали прадавній курган буквально на приватному обійсті міста Люботин Харківської області. Науковці вважають цей курган одним із найстаріших в басейні річки Сіверський Донець.

 

Про це повідомляють місцеві ЗМІ у п’ятницю.

 

Харківські історики підкреслюють, що у даному випадку йдеться не про похоронний курган, а про якесь культове місце, можливо - храм, пише видання «Місто Х».

 

«Припускаю, що цей курган був культовим храмом. В ньому ми не знайшли нічого, що б свідчило про поховання. Зокрема, ми не знайшли останків тіл, заупокійної їжі. Крім того, будова кургану не нагадує могилу, це, найімовірніше, жертовний пам'ятник. Вхід до нього складається з трьох колон», - розповів директор Слобожанської археологічної служби Віталій Окатенко.

 

 

За його словами, археологи також виявлили стовповий склеп, стародавній грабхід, керамічний посуд – залишки грецької амфори, віночок амфори з Мілету кінця VII – початку VI століття до нашої ери, горщик, черпак тощо.

 

Пан Окатенко вважає, що, насамперед, це відкриття має історичну цінність, бо дало змогу вивчити традиції, які наші предки привезли з Азії. Розмір кургану, який розкопали фактично на городах у людей, в діаметрі становить 30 метрів, у висоту – 1,5 метра. У давні часи ж його висота була вдвічі більшою.

 

Зазначається, що загалом у цій місцевості вдалося вивчити чотири кургани, – на інших, яких тут чимало, побудовано садиби або розміщено кладовища. Тому досліджувати їх неможливо.

 

«Найбільший – Дуншівский курган, де поховано свиту монарха. Його висота – 7,5 м. Ще є два кургани по 5 метрів», - зазначає Віталій Окатенко.