Україна направила закон про освіту на експертизу до Венеціанської комісії

07:30, 29.09.2017

Міністерство закордонних справ України направило закон "Про освіту" на експертизу до Венеціанської комісії у четвер.

 

Про це повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін в ефірі ток-шоу "Право на владу" в ніч на п’ятницю.

 

"Сьогодні я направив цей закон, як і було домовлено, на розгляд Венеціанської комісії", - сказав міністр МЗС.

 

Пан Клімкін також зазначив, що закон був направлений саме в четвер, оскільки в цей день він вступив в силу, а також був проведений його переклад.

 

"Пані Лілія (Гриневич) передасть цей закон вже офіційно, коли буде на наступному тижні вести консультації з Радою Європи", - додав керівник зовнішньополітичного відомства.

 

Як повідомляла «УМ», 25 вересня президент Петро Порошенко підписав закон "Про освіту", яким в Україні запроваджується 12-річна середня освіта.

 

Документ передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова - українська.

 

У Польщі, Румунії, Угорщині, Греції, Болгарії висловили стурбованість у зв'язку з нормами цього закону, що стосуються мови навчання представників національних меншин України.

 

26 вересня уряд Угорщини заявив, що буде блокувати всі подальші рішення Європейського союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон "Про освіту".

 

Напередодні міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто також заявив, що  Угорщина буде домагатися скасування нового українського закону «Про освіту», а також наполягатиме на відкликанні законопроектів про мову та громадянство, які зараз подані на розгляд депутатам Верховної Ради України.

 

Міністр освіти України Лілія Гриневич наголошувала, що законодавство не позбавить меншин права на освіту рідними мовами. Вона зазначала, що закон гарантує національним меншинам вивчення їхніх мов. Проте вона додала, що представники меншин в Україні повинні вільно володіти українською, щоб досягти успіху в Україні.