Муженко прогнозує втрати до 12 тис. вояків у разі наступу

10:45, 06.10.2017
Муженко прогнозує втрати до 12 тис. вояків у разі наступу

Віктор Муженко не бажає силового сценарію на Донбасі.

Начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко сумнівається, що українське суспільство готове до силового вирішення питання Донбасу.

 

Про це генерал армії Муженко розповів журналістам.

 

Начальник Генштабу зазначив, що Збройні сили готові до силового вирішення питання Донбасу, якщо розглядати це в контексті наявності озброєння, системи управління.

 

При цьому він додав, що під час навчань із застосуванням спеціальних методик проводяться оцінки втрат.

 

За його словами, за десятиденну операцію із застосуванням авіації можна понести втрати 10-12 тисяч військових, 3 тисячі з яких загиблими.

 

На запитання про оцінку втрат мирного населення, він зазначив, що на 2300 загиблих військових припадає 10 тисяч місцевого населення.

 

Водночас, Муженко розповів, що за підрахунками на таких же навчаннях з врахуванням можливих сил сторін як з українського боку, так і РФ, в умовах реалізації силового сценарію в українській армії є достатньо сил, щоб адекватно реагувати не тільки на сході, але і по всьому кордону з РФ.

 

Говорячи про можливість введення в Україну миротворчої місії, він нагадав, що це практично неможливо зробити через Радбез ООН, бо Росія як постійний член може накласти вето.

 

Також генерал армії сказав, що ще однією проблемою є те, хто саме отримає мандат на проведення миротворчої операції. Росія, зазначив посадовець, не погодиться на мандат НАТО, а Україна – на мандат ОДКБ.

 

При цьому, за словами Муженка, як США, так і Канада готові надіслати в Україну свій контингент, але невідомо, чи погодиться на це Росія. За його оцінками, контингент може налічувати кілька тисяч осіб.