У Росії арештували двох захоплених прикордонників України

17:33, 09.10.2017

Двоє співробітників Сумського загону Держприкордонслужби України, які зникли на україно-російському кордоні тиждень тому, арештовані судом на два місяці у Росії.

 

Про це повідомив речник Держприкордонслужби Олег Слободян у Facebook  в понеділок.

 

За його словами, 9 жовтня відбулась прикордонно-представницька зустріч з російською стороною з приводу звільнення прикордонників. За його словами, вона завершилась безрезультатно.

 

«Російський прикордонник, який прийшов на зустріч, заявив, що він не уповноважений відповідати на запитання та тільки вручив російську версію протоколу про зустріч. Документ формально-сухий та не містить жодних відповідей на питання, які цікавлять українську сторону», — повідомив пан Слободян.

 

Речник додав, що за оперативною інформацією, стосовно українських прикордонників вже відбувся суд.

 

«Розгляд відбувався за двома статтями: щодо незаконного перетину кордону та непокори працівникам правоохоронного органу. Рішення суду – утримання 2 місяці під вартою», — написав він.

 

Пан Слободян висловив думку, що українські військовослужбовці були захоплені силою: «Швидше за все, що на офіцерів чиниться психологічний тиск і не виключено, що у них на тілі є видимі ознаки фізичної боротьби на кордоні».

 

І додав, що «українські прикордонники письмово висловили своє заперечення в зв’язку з порушенням російською прикордонної службою протокольних домовленостей та відверто цинічною позицією».

 

Також, під час огляду лінії кордону, де затримали прикордонників, були виявлені сліди розташування двох груп, які, ймовірно, захоплювали офіцерів.

 

Як повідомляла «УМ», 3 жовтня на Сумщині зникли двоє прикордонників. Прокуратура Сумської області відкрила провадження за фактом зникнення прикордонників.

 

4 жовтня Росія підтвердила затримання українських прикордонників на кордоні з Сумщиною. 6 жовтня до затриманих ФСБ прикордонників не пустили українського консула. Відмову пояснили тим, що наразі не встановлені особи затриманих.