У Ряшеві затримали вандала з антиукраїнськими поглядами

19:17, 11.10.2017
У Ряшеві затримали вандала з антиукраїнськими поглядами

Вандал з Ряшева не зміг пояснити мотиви своїх дій.

Польська поліція затримала вандала, який намалював червоною фарбою свастику і зробив антиукраїнські написи на будівлі почесного консульства України в Ряшеві ще 30 вересня.

 

Затриманий визнав свою провину і готовий понести відповідне покарання.

 

Про це повідомив речник міської поліції Ряшева Адам Шельонг у середу, передає «Укрінформ».

 

«Поліція ідентифікувала і затримала цю особу минулої п'ятниці (6 жовтня). Це 35-річний житель Ряшева. Йому висунуто звинувачення за статтею щодо закликів до ненависті на національному грунті. Він визнав провину і добровільно висловив готовність понести покарання», - повідомив пан Шельонг.

 

За його словами, особа не змогла чітко пояснити мотиви своїх дій. Водночас, речник ряшівської поліції зазначив, що ця особа не пов'язана з якимись організаціями радикального характеру.

 

За скоєне вандалу загрожує покарання до двох років ув'язнення.

 

Як повідомляла «УМ», на будинку консульства вандал написав польською мовою: "Україна - ОУН-УПА", "Waffen SS Galitzien", біля герба України намалював шибеницю і напис Raus (нім. мовою "геть"), свастику і напис російською "нет".

 

Після скоєння злочину посольство України у Варшаві направило до МЗС Польщі ноту, в якій, зокрема, попросило польську владу гарантувати безпеку всім українським консульським установам у Польщі.

 

Пізніше польська поліція оприлюднила фото вандала завдяки камерам  відеоспостереження.