Анексований Крим накрила чергова хвиля незаконних арештів кримських татар

13.10.2017
Захоплений окупантами Крим накрила чергова хвиля незаконних арештів: цього разу до рук ФСБ потрапили до двох десятків осіб.
 
Співробітники російської спецслужби всю ніч у Бахчисараї проводили обшуки в будинках кримських татар.
 
За результатами обшуків було незаконно затримано шестеро осіб, їх доставили до СІЗО міста Сімферополя.
 
Окрім того, щонайменше дев’ять активістів були затримані лише за те, що прийшли підтримати співвітчизників та опинились біля місць проведення обшуків. 
 
Основна причина незаконного арешту — зв’язки із забороненою на території Росії організацією «Хізб ут-Тахрір».
 
Поки співробітники ФСБ звітували перед Кремлем про ліквідацію осередку «екстремістів» у Бахчисараї, жертви свавілля не могли зустрітися з адвокатами або хоча б ознайомитися з копіями протоколів про допит та обшук.
 
— До тих домівок крим­чан, де «силовики» Росії влаштували незаконні обшуки, стали підтягуватися друзі обвинувачених, проте їх прогнали геть, — розповів адвокат Маммет Мамбетов, — Співробітники ФСБ свідомо спровокували людей на опір, після чого побили та заарештували всіх незгодних iз нелюдським режимом життя в окупованому Криму.
 
На думку глави ЦВК курултаю кримськотатарського народу Заїру Смердляева, це звичайні для окупантів методи залякування населення Криму.
 
— Нова хвиля незаконних арештів на півострові — це зухвала відповідь Кремля на резолюцію ООН про порушення прав та свобод людини в анексованому Криму, — впевнений Заїр Смердляев. — До деяких iз жертв репресій співробітники ФСБ навідалися вже вдруге або втретє. Окупанти відверто грабують, принижують та порушують права представників кримськотатарського народу.