Кремль почав зачищати інформпростір окупованого Криму від незалежних мовників

13.10.2017

Маріонетки Кремля намагаються обмежити роботу незалежних  журналістів на території окупованого Криму ще до початку президентської гонки 2018 року.

Статус іноземних агентів хочуть нав’язати популярним на півострові проектам «Радіо «Свобода» та «Крим. Реаліі».

— Російська влада робить усе, щоб обмежити свободу слова в окупованому Криму, — впевнена виконавчий директор українського Інституту масової інформації Оксана Романюк.
 
— Перед виборами президента просто зачищають інформаційний простір від неугодних ЗМІ. Кремлю дуже не подобається, коли «Радіо «Свобода» та інші чесні журналісти розповідають мешканцям Криму про переслідування людей за політичними та релігійними мотивами.
 
Листи за підписом міністра юстиції Росії попереджають журналістів про те, що діяльність редакцій проектів «Радіо «Свобода», а також «Крим.Реаліі» може бути обмежена, оскільки нібито потрапляє під ознаки російського закону про діяльність організацій-іноземних агентів.
 
У документі зазначають, що російський закон «Про засоби масової інформації» передбачає «можливість встановлення обмежень для кореспондентів засобів масової інформації тих держав, в яких є спеціальні обмеження для здійснення професійної діяльності журналістів ЗМІ, зареєстрованих на території Російської Федерації».
 
Нагадаємо, наприкінці вересня підконтрольні Кремлю судді Залізничного суду міста Сімферополь засудили журналіста «Радіо «Свобода» Миколу Семену на два з половиною роки в’язниці умовно з випробувальним терміном у три роки та повною забороною на публічну діяльність.
 
Журналіст постраждав лише за те, що посмів публічно назвати півострів Крим частиною єдиної України. За це окупаційна влада Криму звинуватила Семену в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії.
 
Хоча правозахисники міжнародних громадських організацій не знайшли в словах журналіста ніякого криміналу.
 
В уряді Російської Федерації заявили, що посилення  санкцій щодо окремих ЗМІ в окупованому Криму є дзеркальною відповіддю на обмеження діяльності російського телеканала Russia Today у США. 
У першу чергу, обмеження прав торкнеться кореспондентів радіостанції «Свобода», Медіа-центру «Голос Америки», а також представників видавництва «Крим.Реаліі».
 
Не так давно заговорили про можливість заборони на території Російської Федерації діяльності таких монстрів віртуального спілкування, як «Фейсбук» та «Твіттер».
 
Накладення санкцій на популярні соціальні мережі відбудеться на початку 2018 року, що за термінами збiгатиметься із передвиборчою президентською кампанією у Російській Федерації.